Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Debrecen nem vár az államra: leszűri idősotthonai lakóit

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

A folyamat megkezdődött, az egyik intézményben volt gyanús beteg, de a korábbi tesztek nem erősítették meg a koronavírusos megbetegedést.

A gondozottak teljes körű koronavírus-szűrését rendelte el a debreceni idősotthonokban az önkormányzat – jelentette be Papp László fideszes polgármester, aki emlékeztetett arra, hogy két idősotthon is városi kezelésben áll: a Pallagi úti és a Szávay Gyula utcai intézmény.

Március elején látogatási tilalmat vezettek be a bentlakásos intézményekben élők védelmében. Minden bejárathoz fertőtlenítőszeres lábtörlőket helyeztek el, belépéskor a fertőtlenítő kézmosás kötelező, zsiliprendszert alakítottak ki az ápolást-gondozást biztosító munkatársak, és külön a központi irányítás munkatársai számára. Továbbá kötelezővé tették a védőruhák, védőeszközök használatát, a lakók pedig egyszer használatos edényben kapják a konyháról az ételt, az evőeszközeiket, poharukat fertőtlenítik, a szennyest, a hulladékot elkülönítetten kezelik.

Papp László azt mondta, március közepén a Pallagi úti idősotthonban kialakítottak egy izolációs részleget is, hogy szükség esetén legyen lehetőség elhelyezni a fertőző betegeket: a második emeleten külön bejárattal, külön személyzettel, és külön egészségügyi eszközökkel létrehozott 50 férőhelyes részlegbe kijelölték a kizárólag ott munkát végző dolgozókat.

A polgármester tájékoztatása szerint múlt csütörtökön koronavírus-fertőzés gyanújával szállítottak el a mentők egy idős gondozottat a Pallagi úti otthonból. A vizsgálatok ugyan később megállapították, hogy nem fertőződött meg, a fenntartó debreceni önkormányzat koronavírusra teljes körű szűrést rendelt el az intézményben. A feladattal az önkormányzattal szerződéses kapcsolatban álló Debreceni Alapellátási és Egészségfejlesztési Intézetet (DAEFI) bízták meg. Az intézmény ellátottjainak és dolgozóinak – 636 fő – teljes körű szűrése kedden kezdődött meg és jelenleg is tart – közölte Papp László, rámutatva: „a debreceni önkormányzat fenntartja és meghozza az összes olyan intézkedést, amely a bentlakásos idősellátó intézményben élők biztonságát szolgálja”.

Ellenzéki polgármesterek nyílt levélben követelték az államtól korábban, hogy tesztelje le az összes idősotthon összes lakóját.

Legnépszerűbb cikkeink