Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

„Hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás” – polgármesterek írtak Orbánnak

Létrehozva:

Nyílt levelet írt 42 ellenzéki polgármester, amelyben az azóta bejelentett teljes, idősotthonokra vonatkozó tesztelést, kórház utáni, szociális intézménybe visszatérés előtti tesztelést kérik a kormányfőtől. 

Nyílt levélben fordulnak ellenzéki polgármesterek Orbán Viktorhoz azonnal tesztelést kérve az összes magyarországi idősek otthonában. „Az országszerte egyre több, idősotthonokhoz köthető eset világosan mutatja, hogy a jelenlegi eljárásrend nem megfelelő, a szűrések elmaradása, azok »felesleges költségnek« minősítése emberéletekbe kerülhet”, utal a nyílt levél – melyet 42 ellenzéki polgármester írt alá – Sára Botond fővárosi kormányhivatali megbízott kijelentésére, amelyet a fővárosi tesztelési kérelemre válaszolt elutasítólag.

A nyílt levél azt is követeli, hogy a kórházak ne küldhessenek vissza beteget idősek otthonába vagy szociális intézménybe. „A hatályos jogszabályok egyértelműen a kormányhivatalok feladatául szabják, hogy járvány idején gondoskodjanak a laboratóriumi vizsgálatok elvégzésének feltételeiről, és a fertőzés megelőzésének, terjedésének leküzdéséhez szükséges anyagokról, eszközökről. A kormány szervei a törvényben rögzített és az emberéletek megóvásához szükséges feladataikat jelenleg nem látják el.” Müller erre vonatkozóan azt mondta az Operatív Törzs napi tájékoztatóján: két hétre el kell különíteni azokat, akik egészségügyi intézményből térnek vissza. Ez biztosít elegendő védelmet, hogy a 14 napos lappangási idő alatt ne tudja átadni szobatársának vagy másnak a betegséget.

„Féltjük az időseinket és a dolgozóinkat, nem engedhetjük, hogy hibás és felelőtlen kormányzati hozzáállás, a tesztelés hiánya veszélyeztesse egészségüket, életüket. Nincs több türelem! Kezdjék meg a tesztelést most!” – zárul a polgármesterek nyílt levele.

Legnépszerűbb cikkeink