Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Így éld túl a karantént mentálisan

Létrehozva:

Kommunikáció, étkezés, testedzés és hála – ezekkel lehet egészségesen tartani az agyat és a testet a négy fal között.

Karanténban van a fél világ. Hiába vihették haza sokan a munkájukat, hiába vannak otthon a gyerekek, a bezártságérzést az emberek többsége nehezen viseli el. A tudat pedig, hogy szinte senki nem tudja, ennek mikor lesz vége, még rosszabb. A mentálhigiéné megtartása nagyon fontos ezekben az időkben.

– Mivel az emberek társas lények, ezért nélkülözhetetlen, hogy a bezártság alatt fenntartsuk a kapcsolatot a családunkkal, szeretteinkkel. A társas támogatás kiemelten fontos a pszichés egészség szempontjából, a magány ugyanis kritikus hatással lehet az emberekre. Ezeket a napokat, heteket, hónapokat sokkal nehezebb egyedül átvészelni, de meg lehet találni a módját, hogy minél többet legyünk társaságban otthon is – mondta Szekeres Kristóf pszichológus. A szakértő egyik tippje, hogy ha lehet, reggelizzünk, ebédeljünk, vacsorázzunk együtt a családdal, barátokkal online felületeken, ami szerencsére a mai világban már könnyen megoldható.

– A másik fontos dolog a testedzés, ez ugyanis a mentális egészségre is jó hatással van. Rengeteg online program és videó segíthet az otthoni mozgásban – magyarázta a pszichológus, aki szerint a testedzés mellett az ételek minőségére is figyelni kell. Hozzátette: a friss, változatos, saját készítésű ételek elsődlegesek, hogy egészségesen vészeljük át a bezártságot. Szekeres Kristóf szerint a D-vitamin-raktárra is oda kell figyelni, amit ha napfényből nem is, tablettákkal érdemes pótolni, ez is sokat segít a testi és lelki egészség fenntartásában.

– Vegyünk időnként egy mély lélegzetet! Ez segít a bordaközi izmok kinyújtásában azért, hogy a rekeszizmunkat erősítsük. A mély lélegzet nemcsak a szorongást oldja, de egy kicsit meg is állít minket – adta a tippet a szakértő, és elmondta azt is, hogy ezekben az időkben meg kell találni a jót a rosszban. – Ez nem olyan egyszerű, amikor a saját és mások egészségéért aggódunk, de ezek az idők talán a legfontosabbak, hogy gyakoroljuk a hálát. A hála kifejezése nemcsak valami pszichológiai bullshit, hanem a valóban rendszeres gyakorlása jótékony hatással van a pszichés immunitásunkra és egészségünkre is.

Legnépszerűbb cikkeink