Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

Növényekkel a koronavírus ellen

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Fontos eredményt ért el egy kanadai kutatólabor a koronavírus elleni vakcina kifejlesztésében.

A részben Philip Morris International tulajdonában álló kanadai, biofarmokat üzemeltető, azokon növénykutatással és -gyártással foglalkozó Medicago fontos bejelentést tett március közepén: mindössze 20 nappal azután, hogy megkapták a COVID-19 vírus génszekvenciáját, sikeresen előállították a koronavírus vírusszerű részecskéit, az úgynevezett VLP-ket (virus-like particle), mely az első ígéretes lépés a vakcina kifejlesztésében. Ezzel a következő fázisba léphet a fejlesztés, megkezdődhetnek az úgynevezett preklinikai vizsgálatok, ahol megnézik mennyire biztonságos és hatásos a kifejlesztett részecske.

A Medicago különleges technológiát alkalmaz: nem állati eredetű alapanyagot (pl. tojást) és élő vírust – mint a legtöbb cég – használ a vakcinák előállításához, hanem növényeket és a fent említett vírusszerű részecskéket (VLP), amik teljes egészében az adott vírus méretét és alakját követik.

A Medicago – többek között – a szezonális influenza, a rotavírus és a norovírus elleni oltóanyag gyártásában eddig is jelentős tapasztalatra tett szert. A dohánynövény rokonságába tartozó alapanyagokból készült vakcinák első humán klinikai vizsgálatai akár már idén júliusban megkezdődhetnek.

Legnépszerűbb cikkeink