Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jönnek az iskolai karanténok?

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Dimény András

A város négy iskolájában is karantént rendelt el a kazincbarcikai önkormányzat a járvány miatt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint az egész országban hasonló lehet a helyzet.

A Kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola székhely iskolájában egy pedagógus koronavírus-betegsége miatt egy osztály október 16-áig karanténba került, a többi tagintézményben normál rend szerint folyik az oktatás. A Tompa Mihály Református Általános Iskolában egy diák tesztje pozitív lett, ezért egy osztály karanténban van.

Az Irinyi János Református Oktatási Központban Covid-19 érintettség miatt egy osztály van karanténban. A Don Bosco Általános Iskola, Szakképző Iskola, Technikum, Gimnázium és Kollégiumban három diák koronavírus-fertőzés miatt nem jár iskolába, az érintett osztály fele került karanténba – idézte a fenntartó közleményét a Telex.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja az ATV-nek nyilatkozva közölte: szerint hasonló lehet a helyzet országosan, mert továbbra sincs tesztelés az iskolákban, ezért a megbetegedések többsége véletlenül derül ki. Nagy Erzsébet azt is kifogásolta, hogy rendkívüli szünetet rendelnek el ezekben az osztályokban, nem pedig digitális oktatást.

Gulyás Gergely egy szeptemberben azt mondta, egyelőre „általános tilalom” alatt van a digitális oktatás az iskolákban, de a járvány súlyosbodásával a kormány ezen kész lesz változtatni. Az EMMI hatodik osztály fölött tiltotta meg a digitális oktatás elrendelését – emlékeztetett az mfor.

Kásler Miklós az évnyitó előtt egy nappal küldött levelet járványügyi szabálymódosításokról az iskoláknak. Kásler a higiéniai előírásokon túl gyakorlatilag minden más biztonsági ajánlást visszavont – nem biztosított tesztelést, kontaktkutatásról pedig szót sem ejtett.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke már akkor követelte a kontaktkutatást, mondván, az oltottság önmagában nem nyújt elegendő védelmet a delta variánssal szemben. A szakszervezet az intézményvezetőkre bízná az iskolák járványügyi bezárását.

Legnépszerűbb cikkeink