Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Elegük lett: országszerte tiltakoznak a tanárok – cikkünk folyamatosan frissül

Létrehozva:

A fővárosban és a vidéki nagyvárosokban is tiltakoznak a tanárok. Élőlánc, flashmob, dudaszó – így zajlik a nagy tanártüntetés.

Óriási élőlánccal tüntettek a diákok 2022. október 5-én. A fővárosban és több vidéki városban is tiltakozások kezdődtek, csak a fővárosban több mint 50 iskolában sztrájkolnak a tanárok. Korábbi összefoglalónkat itt olvashatja. Délután a diákok elfoglalják a Margit hidat, a tankerület pedig eközben bekéri a hiányzó diákok névsorát.

Sztrájkba léptek a Fazekas Mihály Gimnázium tanárai

„Mi, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium alulírott tanárai és dolgozói a mai napon, 2022. október 5-én, az oktatás világnapján a PDSZ felhívására az iskolák egymás közötti kooperációjával létrejött országos sztrájk alkalmából a következő nyilatkozatot tesszük, s ezzel egyidőben figyelmeztető sztrájkba kezdünk: Elképedve fogadtuk azokat a híreket, amelyek a polgári engedetlenséget vállaló kollégáink fenyegetéséről, illetve azonnali hatályú elbocsátásáról szóltak.”

– közölték a gimnázium tanárai.

Mint írják: Kollégáink a minőségi oktatás védelmében fordultak ehhez a végső eszközhöz, miután a kormány a 2022. V. törvényben rögzített sztrájktörvénnyel ellehetetlenítette és nevetségessé tette a közoktatásban dolgozók számára az eddig törvényben biztosított, valódi munkabeszüntetést. A polgári engedetlenségi akciójukkal kollégáink jobbító szándékkal kívánták felhívni a figyelmet az oktatás drámai helyzetére, más eszköz pedig már nem maradt számukra ehhez.

A tankerületek az egyre nagyobb tanárhiány idején a tanulók oktatáshoz való jogára hivatkozva rúgják ki a tanárokat, tekintet nélkül arra, hogy ezt a jogot éppen ők sértik meg hatalmi helyzetüknél fogva. Az elbocsátott tanárokkal szembeni aránytalan retorzió gyávaság: a felelősség áthárítása azokra, akik eddig is mindenért feleltek. Aki valóban szívén viseli a magyar oktatás, a magyar ifjúság és a magyar családok ügyét, annak ezt látnia kell.

Mint tudjuk, a középiskolák felügyeleti szerve 2022-ben a Belügyminisztérium lett. A kormányzat célja ezzel a lépéssel nyilvánvalóan és kinyilvánítottan a „rendcsinálás” – most már látjuk, milyen eszközökkel – tették hozzá.

Ezek ellen az eszközök ellen határozottan tiltakozunk. Tiltakozunk kollégáink elbocsátása, az összes pedagógus fenyegetése, félelemben tartása, naponkénti megalázása, gőgös és pökhendi lenézése miatt.

Követeljük, hogy az azonnali hatállyal elbocsátott tanárokat ugyanilyen sürgősen helyezzék vissza az állásukba! Követeljük, hogy az erről szóló határozatokat az adott iskola tankerületének vezetője személyesen adja át a kirúgott tanároknak, és kérjen tőlük bocsánatot!
Mint írják: gyökeres, rendszerszintű átalakítást követelünk, amelyet nem kézivezérléssel hajtanak végre. Követeljük, hogy ez az átalakítás a napi politikai céloktól mentesen, ne szakfelügyelőkkel, hanem valódi szakértőkkel menjen végbe, akiket a pedagógus társadalom hatalmaz fel egy, a 21. század kihívásainak megfelelő koncepció kidolgozására.
Posztjuk szerint a sztrájkhoz eddig 56 fő csatlakozott.

Nem vették át a petíciót

Az Index tudósítása szerint senki nem vette át a tüntető diákok és tanárok petícióját a Belső-Pesti Tankerületi Központ részéről. Mint ismert, ez az a tankerület, amely amely felmentette a munkavégzés alól a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárait.

Helyszíni tudósítónk arról számolt be, hogy a diákok és a tanárok felolvastak egy nyilatkozatot, mellyel követelték, hogy vonják vissza a kirúgott pedagógusok felmentését.

A tankerületi dolgozók egy darabig az ablakból figyelték az épület elé érkező tömeget, majd egyikük inkább úgy döntött, hogy besötétít.

Közel 1000 tanár tiltakozik ma

A Tanítanék Mozgalom Facebook-oldalán azt írják: ma 83 iskolából 947 tanár polgári engedetlenkedik és több ezren sztrájkolnak az oktatásért.

Tisztelt tankerületi központ, önnek 1 új üzenete érkezett

A Belső-Pesti Tankerület Damjanich utcai székházának ajtajára ragasztották az üzenetüket a tüntetők. A szabad tankönyvválasztást, a tanszabadság visszaállítását követelik, illetve olyan fizetést, ami a pályán tartja a pedagógusokat, és megfelelő perspektívát nyújt a hivatást választóknak.

Legnépszerűbb cikkeink