Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Karácsony-árvák egy része Dobrev mellé állt

Létrehozva:

Kuncze Gábor és Dobrev Klára a Demokratikus Koalíció budapesti előválasztási nagyrendezvénye a Szent István parkban, Budapesten, 2021. szeptember 17-én. | Fotó: Dimény András

Úgy tűnik, Karácsony Gergely hiába állt be Márki-Zay Péter mögé, pártjának prominens politikusai nem feltétlenül támogatják a hódmezővásárhelyi polgármestert.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője és Erőss Gábor, Józsefváros párbeszédes alpolgármestere is a DK jelöltjét támogatja. Ahogy Kuncze Gábor volt SZDSZ-elnök és Oszkó Péter korábbi pénzügyminiszter is.

Utóbbi Fiala János vendége volt hétfő reggel a 168.hu-n futó Keljfeljancsi című műsorban. A volt pénzügyminiszter arról beszélt: mind az öt jelöltről azt gondolja, hogy képes elvégezni a feladatot, szerinte jó volt az „ellenzéki felhozatal”. Hozzátette: nem vitákat kell megnyerni, hanem a győztesnek a választókat kell maga mellé állítania. Márki-Zay szerinte sokakat meg tud szólítani jobboldalról, de baloldalról sokakat elriaszthat. Emiatt fontos, hogy kinek van meg a személyisége ahhoz, hogy „kellően simulékony” legyen, aki képes „magához édesgetni” a szavazókat. Ez szerinte Dobrev Klára.

 

A macsóvilág ellenpontja

„Karácsony-árva zöld-baloldali vagyok én is, mint sok százezren. Tudom, hogy Karácsony Gergely őszintén hiszi, mint oly’ sokan, hogy csakis Márki-Zay Péter lehet az, aki legyőzheti Orbán Viktort. Kutyaharapást szőrével, jobboldalit jobboldalival. Úgy, hogy mögötte áll a baloldal. Lehet, hogy igaza van. De én mást mondok”– írja közösségi oldalán Erőss. Az alpolgármester szerint a 2022-es választások majd nem a megyei jogú városokban, hanem a kistelepüléseken fog eldőlni, ezért Márki-Zay Péternek sokkal kevesebb esélye van a kormányváltásra. 

„Különben sem lehet valaki ellen az a legfőbb érv, hogy kinek a felesége! (…) Egy női miniszterelnök-jelölt szimbolikus értelemben is megjeleníti a hatalomittas, önelégült és kíméletlen orbáni macsóvilág ellenpontját. Amikor Dobrev Klára az ápolónőkről, a tűzoltókról, a pedagógusokról vagy a panelprogramról beszél, elhiszem neki, hogy komolyan gondolja. Hogy tényleg szívén viseli az elesettek sorsát” – tette hozzá bejegyzésében a párbeszédes alpolgármester. 

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Újbuda alpolgármestere ugyancsak Dobrev Klárát támogatja az ellenzéki előválasztás második fordulójában. „Márki-Zay Péter az elmúlt héten nem győzött meg a vezetői kvalitásairól és a keresztényi értékeiről. Hovatovább úgy látom, nem alkalmas arra, hogy stabilan vezessen egy koalíciós kormányt, Dobrev Klára ellenben a diskurzusokat pontosan ismerve megfelelő tapasztalattal és nyitottsággal rendelkezik egy koalíciós kormány egybentartásához” – mondta a Pesti Hírlapnak Barabás.

A párbeszédes politikus kiemelte, hogy bár rengeteg vitája van a DK-val, úgy látja, az egyik legfontosabb aspektus a jövőre nézve az, hogy az esetleges ellenzéki miniszterelnöknek egy hatpárti koalíciós kormányt irányítani tudjon. Barabás Richárd szerint a narratíva, miszerint az egyik jelölt alkalmas Orbán Viktor leváltására, a másik pedig nem, szembe megy az előválasztás elveivel. „Van két különbségtétel, ezeket talán szubjektívnek is lehet nevezni. Az egyik azt mondja, a 2022-es választást nem lehet megnyerni Dobrev Klárával, a másik szerint pedig a jövőben nem lehet majd kormányozni Márki-Zay Péterrel. Ez a két állítás nincs egyidőben, ami politikai konfliktust okoz” – vélekedett az alpolgármester.

Barabás Richárd szerint az előválasztás végeredménye az, ami legitimálja a jelölteket. „A Párbeszéd egyértelműen nyilatkozott tegnap. A párt továbbra is Karácsony Gergelyt és a programját támogatja. És természetesen az előválasztás győztesét is támogatni fogjuk. A legfontosabb az, hogy le tudjuk váltani Orbán Viktort és Magyarországnak jó kormánya legyen” – tette hozzá.

 

Nem tett jót a taktika

Kuncze Gábor a Szabad Demokraták Szövetségének (SZDSZ) volt elnöke, egykori belügyminiszter szerint az előválasztás második fordulójában a DK miniszterelnök-jelöltjének van több esélye nyerni. „Mostani ismereteink alapján nem lesz szoros a küzdelem. Karácsony Gergely visszalépése után a pártok nem álltak be Márki-Zay mögé, és ennek nem a pártvezetők az okai, hanem hogy a pártok ismerik a szavazóik véleményét, és ehhez igazodnak. Tehát nem ők akarják befolyásolni a szimpatizánsaikat, a szavazóikra hallgatva döntöttek úgy, semlegesek maradnak” – mondta lapunknak.

Kuncze Gábor úgy látja, mind Dobrev Klárát mind Márki-Zay Pétert lehet hitelesnek tartani, viszont ő a DK miniszterelnök-jelöltjét támogatja. „Úgy látom, Dobrev Klára elkötelezett, felkészült, nagy munkabírású. És az országra is ráférne egy olyan miniszterelnök, aki nőként is tudja látni a világot” – tette hozzá.

Az egykori belügyminisztert meglepte a főpolgármester visszalépése. „Valószínűnek tartom, hogy nem tett jót neki az az egy hét, amíg taktikáztak egymással Márki-Zay Péterrel. Ha a főpolgármester az első forduló utáni első nap kijelenti, hogy második lett, emiatt versenyben marad, valamint nem tárgyal senkivel, Márki-Zay kényszerült volna visszalépésre. Az egyezkedési folyamat végül oda vezetett, hogy Karácsony lába alól csúszott ki a villamos” – vélekedett Kuncze Gábor.

Azzal kapcsolatban pedig, hogy Márki-Zay gyakran hangoztatja, hogy bár elismeri Dobrev Klára kvalitásait és tehetségét, nem tartja esélyesnek Orbán Viktor ellen, az SZDSZ volt elnöke azt mondta: „Elismerem Márki-Zay tehetségét, de nem tartom túl jó jósnak.”

Legnépszerűbb cikkeink