Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Jön az új nemzeti konzultáció

Létrehozva:

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón jelentette be: új nemzeti konzultációt indít a kormány, még hozzá az „új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről”.

Gulyás Gergely közölte: a Fidesz-KDNP frakció kérésére a kormány tegnap döntött arról, hogy az új gazdaságpolitika legfontosabb pilléreiről nemzeti konzultációt indít. Ezt azért is tartják szükségesnek, mert senki nem vitathatja, hogy a világgazdaság a járvány és a háború óta gyökeresen megváltozott, a változásokhoz Magyarországnak is alkalmazkodnia kell, új eszközökre van szükség a sikerhez, ennek kulcsa továbbra is a munkaalapú gazdaság, amiben kiemelkedően jól áll az ország – írja tudósításában az index.hu. Van, amiben viszont nem: a szenvedő gazdaságról itt olvashat bővebben.

A miniszter kiemelte, a legfontosabb feladat a növekedés. Ebben az európai környezet a legkevésbé kedvezők közé tartozik, Németországban recesszió lesz, Ausztriában a világháború évei óta nem volt hasonló csökkenés. A magyar kormány a gazdasági semlegességre törekszik, nem csatlakozik a kereskedelmi háborúkhoz, keletről és nyugatról is várják a befektetéseket, mindkét irányba kereskednek.

Gulyás Gergely közölte: a jövő évi költségvetés előkészítéseként egy gazdasági akciótervet fogadott el a kormány. Ennek célja, hogy a gazdaság elérje jövőre a 3–6 százalékos növekedést úgy, hogy ez a társadalom legszélesebb körét érintse. Három pilléren nyugszik az akcióterv:

  • a jövedelmek vásárlóerejének folyamatos növelése,
  • megfelelő lakhatás biztosítása és lakhatási válság kezelése,
  • Demján Sándor-program, ami a kkv-k méretének a megduplázását segítené.

Az elsőt három intézkedéssel segítik: lehetőleg hároméves bérmegállapodás lefektetése, amely lehetővé teszi a garantált bérminimum és minimálbér folyamatos emelését úgy, hogy az mind a munkavállalók, mind a munkáltatók számára megfelelő legyen. Munkáshitelt indít a kormány, és a gyermekek után járó szja-t megduplázzák jövőre és 2026-ban 50-50 százalékkal.

Utolsóként kiemelte, Budapest lakhatási válsággal küzd, és Tarlós István után meg sem kísérelte a Fővárosi Önkormányzat rendezni a helyzetet. Az Airbnb-szabályozást még nem véglegesítette a kormány, ugyanakkor a lakásbérleti díjakat és az ehhez kapcsolódó szerződések feltételeit is meg fogják vizsgálni. Országszerte szeretne a kormány a fiataloknak lakásprogramot indítani a jövőben. Mint ismert, az önkéntes nyugdíjpénztári vagyon átmenetileg lakáscélokra is használható lesz.

Meghosszabbítják az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfát, valamint 5 százalékos önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafont fognak bevezetni a bankszektorral együttműködésben. Bővítik a kollégiumi férőhelyeket is.

A miniszter azzal folytatta, hogy tőkefinanszírozási programot indítanak, ez új eszköze a magyar gazdaságpolitikának, ami segíteni fogja az új beruházásokat, fejlesztéseket. A kis- és közepes vállalkozások beruházásélénkítő programját is elindítják, a digitalizációt szintén segítik. Az Eximbank ösztönző programját újraindítják, kifektetési program is indul. A hazai kkv-kat érintő uniós programot és kifizetéseket felgyorsítják, valamint segítenek az adminisztrációcsökkentésben, például a kötelező könyvvizsgálati értékhatárt növelni fogják.

A 21 intézkedés részleteit kidolgozzák, és arra törekednek, hogy ezek többsége január elsejével hatályba lépjen – írja a lap.

(Fotó: Merész Márton)

Legnépszerűbb cikkeink