Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Spar menti a vagyonát Magyarországról

Létrehozva:

Átszervezik a Spar magyarországi működését, és feljelentést tettek az Európai Bizottságnál.

Az Economx által szemlézett cikk szerint a Spar vezetője úgy fogalmazott: arra, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök különadókkal és árbefagyasztással „zaklatja” a nagy élelmiszerláncokat, a csoport úgy reagált, hogy egyrészt feljelentést tett az Európai Bizottságnál, másrészt átszervezték a Spar magyarországi működését, hogy így védjék a céget „Orbán karmaitól”.

A kérdésre, hogy mit szólt a panaszukhoz a magyar kormány, azt állította:

„Viszonylag nyíltan azt mondták nekünk, hogy ha az állam részesedést szerezne a vállalatunkban, akkor sokkal könnyebb lenne a helyzet. Mi most Brüsszelben reménykedünk.”

„Alapvetően a magyar kormány a részesedésen keresztül akarja átvenni a cégünk tulajdonjogát” – fogalmazott nyilatkozatában Hans Reisch. Felidézte, hogy az Európai Parlament még tavaly júniusban megállapította, hogy „mélyen aggasztja”, hogy nagyszámú cég kerül magyar oligarchák kezébe. A külföldi szereplők ráadásul egyre gyakrabban panaszkodnak a magyar hatóságok tömeges jogsértéseire és a megfélemlítési kísérletekre, a kereskedelmi vállalatokra nehezedő nyomás pedig nő.

Reisch-t az interjúban Magyarországgal kapcsolatban először arról kérdezték, mit remélnek az uniós panasztól. „Több mint 600 üzletünk van Magyarországon, és mi vagyunk a második legnagyobb élelmiszer-kiskereskedő. Külső tényezők azonban lehetetlenné teszik, hogy nyereségesen működjünk Magyarországon. Egyrészt ott van az alapvető élelmiszerekre kivetett árplafon és a szupermarket-üzemeltetőkre kivetett különadó, ami a nettó árbevétel 4,1 százaléka. Ez összesen mintegy 120 millió euróba került nekünk. Ez gazdaságilag nem életképes” – mondta Reisch.

Arra a kérdésre azonban, hogy felmerült-e a magyar piac elhagyása, határozottan elutasítóan válaszolt.

„Nem, nem akarjuk elhagyni Magyarországot. Sokat fektettünk be ott, és több ezer munkahelyet teremtettünk. Teljesen érthetetlen nekünk, hogy egy olyan céggel, amely valójában az ország érdekében működik, így bánjanak.”

A kormány szerint jogszerű minden

A kormány szerint jogszerű mindenA Telex megkereste a kormányt, hogy reagáljanak a Spar-vezér állításaira. Megkérdezték, hogy valóban elhangzott-e a magyar kormány részéről utalás állami tulajdonszerzésre a Sparban. Azt is, hogy tervez-e a magyar állam tulajdonszerzést a magyarországi Sparban, illetve ha nem tervez magától ilyet, élne-e a lehetőséggel, ha erre alkalom nyílna. Érdeklődtek, hogy mi a kormány álláspontja a Spar anyavállalatának az Európai Bizottsághoz intézett panaszáról.

Vasárnap kora délután a Miniszterelnöki Kabinetiroda közölte a lappal, hogy „a kiskereskedelmi különadót az Európai Unió bírósága nyilvánította jogszerűnek. Ezek a tények, minden más állítás alaptalan!”

(Kiemelt képünk: A Spar szupermarketlánc logója Salzburg óvárosában. Az Unesco világörökségi város, Salzburg a német határon és közvetlenül az Alpoknál fekszik  (Fotó: Alexander Pohl / NurPhoto / NurPhoto via AFP))

Legnépszerűbb cikkeink