Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lemezbemutatót tartanak a Rézeleje Fanfárosok a Fonóban

Létrehozva:

A Rézeleje Fanfárosok táncházas zenekarként kezdte pályafutását, de ez évek során felvonulások, lakodalmak, fesztiválok ünnepségek sokaságán biztosította a zenét. Elkészült első lemezük, a Beköszönő csütörtökön a Fonóban perdíti táncra a közönséget.

Február 8-án, a Fonó Budai Zeneház színpadán mutatják be első, Beköszönő című kislemezüket a Rézeleje Fanfárosok. A kiváló hangulat garantált, ugyanis a 2020-ban alakult zenekar elsősorban parádés moldvai és balkáni tánczenét játszik.

A Rézeleje Fanfárosok ahol megjelennek, megidézik azt a hangulatot, ahogyan a népi dallamok a mai korban eredeti közegükben tovább élnek: modern hangszereken megszólalva, egy rezesbanda ropogós hangzásával.

„Ha van olyan népzene, amire különösebb tánctudás nélkül is lehet önfeledten mulatni, akkor az a csángó, és a balkáni népek zenéje” – vallja Antonovits Bence, a zenekar egyik alapítója.

A zenekar rövid fennállása során számos fesztivál, táncház és lakodalom során bizonyította ezt, olyan rendezvényeken táncoltatva meg a közönséget, mint a Fishing on Orfű, az Ozora Festival, a Dombosfest, a Bondoró fesztivál, a Csíkszeredai Városnapok, a Héttorony Fesztivál, de visszatérő vendégek a Kobuciban, a Guzsalyas Csángó táncházban és a Fonóban is.

A Rézeleje Fanfárosok repertoárja hagyományos gyűjtéseken, népzenei alapú modern dallamokon valamint saját szerzeményeken alapul melyet a hangszerelés tesz egyedivé.

„A Beköszönő, minthogy egy bemutatkozó kiadványáról van szó meghatározó mérföldkő zenekarunk életében. Éppen ezért fontosnak tartottuk, hogy feljátszott anyagunk – amennyire csak 16 és fél perc engedi – megjelenítse azt, honnan indultunk, merre tartunk, és milyen együtthatások tesznek hetünket azokká, akiket ma Rézeleje-ként emlegetnek” – mondja Udvardi Márton, a zenekar másik alapítója.

A lemezen hallható dalok a csángó-magyar kultúra, az azzal egy térben virágzó román muzica populară és a balkán népzene világában fogantak. Egyedivé a zenekar tagjaink különböző zenei hátteréből adódó eltérő, egymást jól kiegészítő ízlése és kreatiív energiája, valamint a Magyarországon egyedülálló hangszerösszetétele teszi.

Az EP-n három dal hallható. A nyitószám a Honnat madár nem jő erre. Ez egy fajsúlyos, több mint 7 perc hosszú, hora lüktetésű menet, melynek gerincét csángó magyar furulyás gyűjtésekből átemelt dallamok alkotják. A Demizson szintén egy 2-4-es lüktetésű összeállítás, mely modernebb román dallamokra épül, mely egy váratlan fordulattal 11/16-os kopanitsa-ra vált. Udvardi Márton szerzeménye a lemez utolsó számának fő dallama, mely a Szentiváni hetes címet kapta, amely a Moldvában és egész Romániában kedvelt 7/8-os lüktetésben íródott és szépen fuzionál ismert geamparale dallamokkal, ahogy ez az összeállításban is megmutatkozik.

A lemez közreműködői: Keverés: Földes Gábor, Földland Studio / Master: Harmath Szabolcs, GreyCat Studio / Borítófénykép: Kádár Viktor és Vincze P. Hunor / Borítógrafika: Takács Barnabás.

A Beköszönő egyszerre lehet a kedvence a népzene, a világzene és a jazz szerelmeseinek mulatásra és elmélyült hallgatásra egyaránt.

A Rézeleje Fanfárosok:

Antonovits Bence – alt szaxofon

Bereczki Bálint – tenorkürt

Békési László – tenor szaxofon/klarinét

Geröly Tamás – dob, gardony

Korsós Kinga – kobza, ének

Szabó Levente – harmonika

Udvardi Márton – trombita, szárnykürt

Lemezbemutató koncert:

2024. február 8. 20:00, Budapest, Fonó Budai Zeneház
2024. fenruár 9. 20:00 Győr, Rómer Ház

 (Képek forrása: Rézeleje Fanfárosok)

Legnépszerűbb cikkeink