Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A kutya- és macskatenyésztés szigorítására készül az unió

Létrehozva:

Az Európai Bizottság uniós rendeletjavaslatot dolgozott ki a kutyák és macskák jólétével és nyomon követhetőségével kapcsolatos szigorításokra. Mindez alapjaiban érinti a tenyésztett és forgalmazott kísérőállatok életkörülményeit.

Az Európa Bizottság javaslata egységes uniós előírásokat vezetne be a kutyák és macskák tenyésztésére, elhelyezésére és kezelésére vonatkozóan a tenyésztő létesítményekben, az állatkereskedésekben és a menhelyeken – írja a Portfolio. Az illegális állatkereskedelem elleni küzdelem és az állatjóléti feltételek ellenőrzésének fokozása érdekében, a kötelező azonosítás és nyilvántartásba vétel fontosságát hangsúlyozza.

Az Európai Bizottság emellett csatlakozik a „Szőrmementes Európa” európai polgári kezdeményezéshez is, melynek célja, hogy visszaszorítsa a bundájukért tenyésztett háziállatok számát.

A kezdeményezés, a kutyák és macskák növekvő – évi 1,3 milliárd eurós értékű – kereskedelmével foglalkozik, amely az EU tagállamaiban eltérő jóléti normák mellett zajlik. Az illegális állatkereskedelem növekedése – különösen az online térben – arra késztette a Bizottságot, hogy minimumkövetelményeket állapítson meg az ilyen állatok tenyésztésére, elhelyezésére, gondozására és kezelésére vonatkozóan.

Az online értékesítésre vonatkozó szigorú nyomonkövethetőségi követelmények és automatizált ellenőrzések segítik a hatóságok munkáját, a vevők pedig hatékonyabban ellenőrizhetik az egyes kiskedvencek nyilvántartási adatait.

A jogalkotási javaslatot az Európai Parlament és a Tanács elé terjesztik, tükrözve a Bizottság elkötelezettségét az állatjólét előmozdítása mellett.

(Kiemelt képünk illusztráció. Joseph, a macska, akinek egyik szeme kék, a másik meg sárga / Forrás: who_is__joseph/Instagram)

Legnépszerűbb cikkeink