Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Kulcsszerepük van a logisztikában – a raktározás fajtáiról röviden

Létrehozva:

A raktározás a logisztika egyik alappillére. Bár önmagában egy statikus tevékenységként tekintünk rá, mégis ez is segít mozgásban tartani a termelő vállalatok számára szükséges alapanyagok, illetve a kereskedőcégek által a piacra juttatni kívánt áruk tömkelegét. Ahány iparág, annyi különféle raktározási igény – lássunk néhány alapvető, illetve különlegesebb esetet!

Raktározás profi partnertől

A raktározás fajtái terén meglehetősen széles a választék – értelemszerűen azok a vállalatok válogathatnak a legtöbb, akár speciális megoldás között is, amelyek logisztikai tevékenységüknek legalább egy részét kiszervezik. Saját létesítményben erre korlátozottabbak a lehetőségek, illetve minden új megoldás jelentős beruházást igényel, éppen ezért népszerűek a külső szolgáltatók, amelyek a teljes ellátásilánc-menedzsment folyamat terhét képesek levenni a cégek válláról.

Természetesen e téren is vannak általánosabb és egyedi igényekhez igazított megoldások: a legegyszerűbb szárazáru-raktártól a vegyi anyagok vagy jövedéki termékek tárolására alkalmas csarnokokig széles a kínálat.

Nyersanyagraktárak

Ezek a raktárak az alapanyagok tárolására szolgálnak. Ezeket az anyagokat vagy maguk a gyártók vagy a beszállítóik szállítják ide, és a termelés ütemének megfelelően pótolják, így ezek a raktárak hozzájárulnak a gyártás folytonosságához és hatékonyságához.

Készletraktárak

A készletraktárak késztermékek tárolására használt raktárak, ezek teszik lehetővé a megfelelő készletszintek fenntartását, hogy az áruk mindig készen álljanak a szállításra vagy az értékesítésre

Elosztóraktárak

Általában regionális jelentőségű létesítmények, amelyek a vevői igények szerint előre elkészített áruk rövidebb ideig tartó tárolására szolgálnak, és lehetővé teszi a gyors és hatékony disztribúciót a kiskereskedők vagy a végfelhasználók számára.

Egyedi raktárak egyedi igényekhez

Egyes iparágak különleges igényeket támasztanak az alapanyagaik, illetve a késztermékeik tárolására, kezelésére vonatkozóan. Elsősorban az élelmiszer- és a gyógyszeriparban ismert megoldás a hűtött raktározás, ami a termékek minőségének, frissességének megőrzését biztosítja. A szabályozott hőmérsékletű raktárak általában több zónára osztva különböző tartományokban képesek üzemelni, a fagyasztástól a hűtött és temperált hőmérsékletű területeken át a környezeti hőmérsékletig. Ezen raktárak esetében nagy jelentősége van az energiahatékonyságnak, hiszen hatalmas területű, nagy belmagasságú épületek hűtéséről van szó, ami kimondottan energiaigényes.

Szintén nem mindennapi követelmények vonatkoznak a veszélyes áruk raktározására – ilyen tevékenységet csak a szolgáltatók kis hányada kínál. A vegyipar számos szereplője tart igényt ilyen különleges raktári környezetre, ahol a megfelelő hőmérséklet fenntartása csak a legegyszerűbb feladat a sok közül. Nagy gondot kell fordítani az egyes terméktípusok, alapanyagok elkülönített tárolására, a szellőztető és tűzbiztonsági rendszerekre, valamint a különböző kármentő eljárásokra, nem utolsósorban a személyzet folyamatos képzésére és oktatására, illetve a rendszeres auditokra.

Raktározás extrákkal

A raktározás korántsem csak az áruk tárolásáról szól, a raktári munka a be- és kiszállítás között több más szolgáltatást is magában foglalhat. A különböző árukezelési, komissiózási feladatok mellett ilyenek az úgynevezett értéknövelő szolgáltatások. Ezek az egyszerű összecsomagolási, címkézési feladatoktól a jövedéki termékek zárjegyezéséig, promóciós anyagok, displayek építéséig terjedhetnek, de előfordulnak gyártás-előkészítési, előszerelési tevékenységek is.

A Raben Group öt hazai telephelyén több tízezer négyzetméteren üzemeltet modern, energiahatékony raktárakat. Ezek jórészt többfelhasználós környezetet biztosítanak, ami garancia az erőforrások optimális kihasználására, ezáltal a maximális költséghatékonyságra. A vállalat a piacon ritkaságszámba menő veszélyesáru-raktárában számos gyúlékony anyag, aeroszolok és egyéb vegyi anyagok tárolásának feltételeit teremtette meg, a létesítmény ezzel a legszigorúbb biztonsági előírásoknak is megfelel. Elsősorban az FMCG piac szereplőinek jelent ideális megoldást a Raben dunaharaszti raktára, amely 0–4, 14–18, illetve 5–25 Celsius-fok közötti tartományban gondoskodik az élelmiszerek frissességéről, minőségük megőrzéséről.

(x)

Legnépszerűbb cikkeink