Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A veronai busztragédiában érintett cég vezetőjének új cégétől vásárolt buszt Németh Szilárd

Létrehozva:

A 2017-es Veronai busztragédiában érintett cég vezetője, Czakó Tibor új céget alapított, és eladott egy buszt a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiának. Ezen a buszon is fiatalok fognak utazni.

Mély nyomot hagyott Czakó Tiborban az a 2017-es veronai busztragédia – amiben 18-an meghaltak– mert olasz elnevezésű új buszos társaságot alapított. A Settebello jelentése luxus expresszvonat. Settebello Invest Zrt. Az Opten adatai szerint a cég egyértelműen a Pizolit Kft. ügyvezetőjének, Czakó Tibornak a tulajdona – szúrta ki a közbeszerzési értesítőből a 24.hu. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Fidesz-alelnök által alapított Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) egy legalább 56 fős buszt szeretett volna, mely 2012 decemberénél nem régebbi, és legfeljebb 650 ezer kilométert futott. A buszt végül 39 370 000 forintért vásárolták meg. A portál megkeresésére  a KIMBA úgy reagált: „A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány az ide járó akadémista fiatalok napi szállításának költséghatékony megoldása érdekében írt ki nyílt közbeszerzési eljárást – azaz olyan eljárást, amelyben bármely gazdasági szereplő tehet ajánlatot – autóbusz beszerzésére vonatkozóan”.  Mint írták: valamennyi törvényi előírást betartva, szabályosan folytatták le az eljárást, melynek során a céljuk az volt, hogy a lehető legjobb minőségű buszt vásárolják meg a rendelkezésükre álló fedezetből.

„Kiemelt szempontunk volt a beszerzés és lesz az üzemeltetés során az akadémistáink és a közlekedésben résztvevők biztonsága” – tették hozzá.

2017. január 20-án a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói és kísérői – tanárok, szülők, rokonok – egy, az iskola által szervezett sítúráról tartottak hazafelé, amikor Verona közelében autóbuszuk letért az útról, és fékezés nélkül az autópálya szalagkorlátjának hajtott, majd az egyik autópályahíd pillérének csapódva kigyulladt. A busz 56 utasa közül 18-an meghaltak, 26-an megsérültek. Csaknem öt évvel a tragédia után született meg a jogerős ítélet, mely szerint 2021-ben a másodfokon eljáró bíróság hat évre ítélte V. Jánost, a buszsofört.

Miután Czakó Tibort nem ítélte az bíróság, így jogi akadálya valóban nincsen annak, hogy induljon közbeszerzési pályázaton. Mindenesetre a baleset óta egyetlen közbeszerzésen sem nyertek, de most az új céggel sikerült behúzni egyet – írja a lap.

(Kiemelt képünkön: Budapest, 2020. december 17. Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, a Fidesz országgyûlési képviselõje a Külgazdasági és Külügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatón 2020. december 17-én. A kormány újabb 4 magyar vállalat támogatásával 8,7 milliárd forintnyi beruházáshoz járul hozzá. MTI/Mohai Balázs)

Legnépszerűbb cikkeink