Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Megrendítő pofont kaptak a Kúriától a halmozott fogyatékossággal élő felnőtt gyermekeiket ápoló anyák

Létrehozva:

Az édesanyák összeroppantak.

Hat család  azért indított pert 2017-ben az állam ellen, mert súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeik számára Budapesten nem biztosítanak úgynevezett támogatott lakhatást. Tavaly jogerősen meg is nyerték a pert, de a Belügyminisztérium a Kúriához fordult. A napokban született meg ítélet miszerint az államtól nem lehet kikényszeríteni a segítséget, még akkor sem, ha törvényben meghatározott feladatát mulasztja el, írja az RTL.hu 

„Ez a döntés nem jelenti ugyanakkor az eljáró bírók részéről a felperesekkel az együttérzés hiányát” – hangzott el az ítélethirdetésen.

Valóban jár ezeknek a családoknak és minden fogyatékos embernek támogatott lakhatás Budapesten, és tényleg nincsen egy darab férőhely sem Budapesten, sem az országban, de ez nem kényszeríthető ki polgári peres úton. A korábbi bírósági ítélet megállapított családonként tízmillió forint sérelemdíjat is, amelyet a mostani döntéssel vissza kéne fizetniük, ha felvették volna.

Az RTL kérdésére a  Belügyminisztérium ma azt közölte  hogy folyamatban van egy 25 milliárd forintos keretösszegű pályázat értékelése, amely „a támogatott lakhatás kialakítását szolgálja”.

(Kiemelt kép: illusztráció. Csehné Oláh Krisztina a gyermekét ápolja salgótarjáni otthonukban 2018. szeptember 27-én. A 17 éves halmozottan sérült fiú teljes ellátásra szorul. MTI Fotó: Komka Péter)

Legnépszerűbb cikkeink