Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lesz fegyverpénz, de nem mindenkinek

Létrehozva:

A Szerbiába induló 49. és az Észak-Macedóniába induló 61. magyar rendőrkontingens tagjai hallgatják Czukor Gergely rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Határrendészeti Főosztálya osztályvezetőjének beszédét a Készenléti Rendőrség központi objektumában Budapesten 2021. május 25-én. | Fotó: MTI / Bruzák Noémi

A Belügyminisztérium megkezdte a hivatásos állományban lévőknek juttatandó, úgynevezett fegyverpénz kifizetésének kidolgozását, és a vonatkozó jogszabályok módosításának előkészítését.

A fegyverpénzről kedden a munkáltatói és a munkavállalói oldal képviselőinek részvételével tartottak konzultatív fórumot a Belügyminisztériumban.

A megbeszélésen Zsinka András személyügyi helyettes államtitkár felidézte Orbán Viktor miniszterelnök június 10-én tett bejelentését, amely szerint a kormány biztosítja a hivatásos szolgálati jogviszonyban álló állománynak a jövő év elejére a háromévente adható hathavi rendvédelmi szolgálati juttatást, az úgynevezett fegyverpénzt, amennyiben a gazdaság növekedése az idén meghaladja az 5,5 százalékot.

A helyettes államtitkár bejelentette, a tárca megkezdte a tervezett konstrukció részleteinek kidolgozását és a vonatkozó jogszabály módosításának előkészítését, „amelynek során a munkavállalói oldallal folytatott párbeszéd fenntartásában érdekelt”.

A fórumon elhangzott, hogy az intézkedés az előzetes számítások szerint 178,1 milliárd forint költségvetési forrást igényel.

A Független Rendőr Szakszervezet (FRSZ) hétfőn azt közölte honlapján: bár üdvözlik Orbán bejelentését, ahhoz, hogy a rendvédelmi dolgozók maradéktalanul örülhessenek a bejelentésnek, szerintük számos feltétel teljesülésére szükség lenne még.

„Ugyanúgy dolgozott a műszaki, adminisztratív és logisztikai munkát végző riaszos és a munkavállalói állomány is, mint a fegyveresek” – mondta a fegyverpénzzel kapcsolatban  Pongó Géza, az FRSZ főtitkára a Mércének, amikor Orbán Viktor bejelentette a juttatás kifizetését. Pongó azt kifogásolta ugyanis, hogy bár ezzel a hivatásos állomány egy összegben jutna jelentős fizetéskiegészítéshez, a rendvédelmi alkalmazottak és munkavállalók kimaradnának ebből a körből.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink