Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kína ugrásra kész

Létrehozva:

Asraf Gáni afgán és Hszi Csin-ping kínai elnök egy 2019-es találkozójukon | Fotó: Xinhua / AFP / Xie Huanchi

Az ázsiai nagyhatalom készül betölteni a hatalmi vákuumot Afganisztánban az ott állomásozó nemzetközi erők kivonását követően.

Kabul hamarosan csatlakozhat az „Egy övezet, egy út”, ismertebb nevén Új Selyemútként emlegetett kínai gazdasági és infrastruktúra-fejlesztési programhoz – jelentette a The Daily Beast című amerikai portál.

Afgán kormányzati források szmoltak be arról, hogy a hatóságok egyre intenzívebb tárgyalásokat folytatnak Pekinggel a Új Selyemút (BRI) keretében megvalósuló, 62 milliárd dolláros Kína–Pakisztán Gazdasági Folyosó (CPEC) kiterjesztéséről. Ennek célja a jobb közúti, vasúti és energetikai összeköttetés megteremtése a két érintett ország, és esetleg később a szomszédos Afganisztán között.

Az amerikai csapatok közel húsz év után pénteken elhagyták az afganisztáni Bagram légitámaszpontot, amely az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat és a tálibok ellen indított háború egyik központja volt. Sajtójelentések szerint már mostanra elhagyta az országot az Egyesült Államok katonáinak többsége, jóval a szeptember 11-i céldátum előtt.

A The Daily Beast munkatársa bennfentes, de meg nem nevezett tisztségviselőkre hivatkozva arról írt, hogy az egyik legfőbb projekt, amelyről Peking és Kabul tárgyal, egy Afganisztánt az északnyugat-pakisztáni Pesavárral összekötő út megépítése. „Szó van egy autópályáról Pesavár és Kabul között, ez Afganisztán hivatalos csatlakozását jelentené a CPEC-hez” – jelentette ki a névtelenséget kérő forrás. 

„Más szavakkal: az afgán kormány a színfalak mögött tárt karokkal fogadja Kínát, közvetlenül azután, hogy búcsút mondott Amerikának” – írta a lap.

Kína már évek óta győzködi Afganisztánt a BRI-hez való csatlakozásról, az amerikai támogatású kormány azonban eddig vonakodott, feltételezhetően a washingtoni reakcióktól tartva.

„Folyamatos kapcsolat volt az afgán kormány és a kínaiak között az utóbbi években, ez pedig gyanússá tette Asraf Gáni elnök kormányzatát az Egyesült Államok szemében. Gáninak szüksége van erőforrásokkal, hatalommal rendelkező szövetségesekre, akik katonai támogatást tudnak nyújtani kormányának” – idézett a The Daily Beast egy illetékest.

Az amerikai csapatkivonás bejelentését követően Csao Li-csien, a pekingi külügyminisztérium szóvivője a múlt hónapban megerősítette, hogy országa egyeztet bizonyos felekkel, köztük Afganisztánnal is a CPEC kiterjesztéséről.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink