Connect with us
Nemzeti konzultáció

Kiemelt hírek

A vidéki tanárok azért nem tüntetnek, mert félnek

Létrehozva:

A PSZ alelnöke szerint a Tudásmenet elérte a célját, és megtapasztalták, hogy a vidéki pedagógusok között mekkora a félelem a tiltakozással kapcsolatban. Emellett az ajánlotta, hogy amíg nem fűtik fel az osztálytermeket 20 fokra, addig ne tartsák meg az órákat.

Minden körülmények között elérte a célját a Tudásmenet – közölte Totyik Tamás, a Pedagógus Szakszervezet (PSZ) alelnöke az InfoRádióban.

Elmondása szerint az „atomizált magyar társadalom” bemutatta, hogy mekkora az összefogás a pedagógusokért, viszont azt is megtapasztalták, hogy mekkora a félelem a vidéki kisvárosokban, településeken. Részletezte, hogy a Miskolcról induló akciójuk során nagy segítséget kaptak az emberektől, viszont azt látja, hogy a a kistelepülési, kisvárosi pedagógusok rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak. „Hihetetlenül félnek akkor is, amikor nem állami fenntartású az intézmény; a polgármestertől. Van, akinek önkormányzati beszállító a férje, és ezért nem mer tiltakozni, van, aki attól is fél, hogy a NAV megjelenik a közvetlen hozzátartozójánál, ha mellénk áll” – mondta.

Megjegyzte, hogy a vidéki kollégáik nagyon felkészületlenek a munkavállalói érdekekből, és olyan szerződéseket is aláírnak, amelyek teljesen kiszolgáltatottá teszik őket. Ezért most egy olyan fázis jön, ahol „házról házra” terjesztik az információkat, hogy mit nem szabad aláírniuk és milyen jogok, kötelezettségeik vannak.

A PSZ úgy ítéli meg, hogy a sztrájk viszont most már nem elég, a nyomásgyakorlást a kormányra folytatni kell, és mindenkinek tudnia kell, hogy nem csak bérkérdésről van szó.

Totyik továbbá elmondta, hogy a PSZ azt javasolta, hogy az osztálytermeket fűtsék fel 20 fokra a téli szünet után, és amíg ez nem történik meg, addig a tanítási órákat ne tartsák meg, helyette a tanulók sétáljanak a folyosón, mozogjanak.

(Kiemelt kép forrása: Facebook)

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink