Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Új stratégiát készít a NATO

Létrehozva:

Fotó: MTI / Rosta Tibor

Megvitatták az Észak-atlanti Szerződés Szervezete új stratégiai koncepcióját a tagállamok külügyminiszterei a kétnapos tanácskozásuk első napján, adta hírül Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerda este.

Szijjártó nyilatkozatából kiderül, hogy ez egy előkészítő ülés volt, mivel az állam- és kormányfők hamarosan Madridban tárgyalják meg a dokumentumot, amit megegyezés esetén majd el is fogadnak. A dokumentum évekre, évtizedekre meghatározza majd a NATO stratégiájának irányait. A Brüsszelből nyilatkozó miniszter elmondta, hogy a NATO-tagok az ukrajnai háború témáját vitatták meg, ami alapvetően változtatja meg a hangsúlyokat a NATO tevékenységében. Egyúttal közösen megállapították, hogy a NATO és Oroszország kapcsolata még sohasem volt ilyen rossz, ezért azt újra kell definiálni. A tárcavezető beszámolt arról is, hogy  lényegében mindenki egyetértett vele abban, hogy a legnagyobb tragédiát az okozná, ha minden kommunikációs csatornát elvágnának Oroszországgal, ezért valamilyen kapcsolatot fenn kell tartani.

Szijjártó Péter tájékoztatta kollégáit arról, hogy Orbán Viktor miniszterelnök beszélt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, akinél azt kezdeményezte, hogy legyen azonnali tűzszünet, valamint tartsanak béketárgyalást Budapesten.

A miniszter egyúttal beszámolt a kollégáinak arról, hogy tavaly 130 ezer illegális bevándorlót állítottak meg a magyar határőrök Magyarország déli határainál. Mivel Oroszország és Ukrajna felel a világ gabonaexportjának 15 százalékáért, a háborújuk várhatóan élelmiszerválságot fog előidézni, ami miatt Szijjártó szerint Afrikából még erősebb migrációs hullámok indulnak meg. 

A tanácskozáson szóba került Kína is. Kínával kapcsolatban a miniszter kifejtette véleményét, miszerint fontos higgadtan közelíteni a témához, mivel az együttműködés Kínával sok lehetőséget is tartogat.

A tanácskozás csütörtökön  az ukrajnai háború témájával folytatódik.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink