Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szétkapkodták a Zelenszkij LEGO-figurát és a mini Molotov-koktélokat

Létrehozva:

Forrás: Citizen Brick / Facebook

Órák alatt szétkapkodták Volodimir Zelenszkij ukrán elnökről mintázott LEGO-figurát és a kis Molotov-koktélokat, amivel az amerikai Citizen Brick (CB) a háború áldozatainak megsegítésére gyűjtött több mint 16 ezer dollárt (közel 6 millió forintot).

Az ukrán elnök zöld taktikai ruhás, borostás figuráiért 100 dollárt, egy icipici, ukrán zászlóval díszített Molotov-koktélért 10 dollárt kértek. Utóbbi fotóit letiltotta az Instagram, de a gyűjtők így is felvásárolták a limitált kiadású, jótékony célú készletet. A bevételt a Direct Relief nemzetközi segélyszervezet kapta, amely a háború kezdete óta több mint 26 millió dollárnyi orvosi eszközt, gyógyszereket, kötszereket juttatott el Ukrajnába. A globális LEGO-közösség – vagy ahogy magukat nevezik, a Kockacsalád – társadalmi ügyekben sokszor összefog, ahogy most is a háború elleni tiltakozásban és a humanitárius segítségnyújtásban. 

A Citizen Brick (magyarul Kockapolgár) független Lego-gyártó, eredeti Lego-kockákat beolvasztva, saját digitális nyomtatóikon és kézzel festve készítik egyedi készleteiket. A chicagói művész, Joe Trupia alapította 2010-ben a csupán hat fős kézműves LEGO-manufaktúrát, de termékeikkel nem a játékboltokban, sokkal inkább kortárs művészeti tárlatokon lehet találkozni. A honlapjukon is ott a dán LEGO cég diszklémere, hogy nem gyakorolnak szerzői jogot a termékek fölött, hiszen nem az ő gyárukban, nem az ő terveik alapján készülnek. Míg a klón-márkákat és a hamisítókat beperelik (Kínában vajmi kevés sikerrel), a Citizen Brick nem zavarja köreiket, hiszen nem használják a márkajelzésüket, és egyedi, bár időnként hajmeresztően vicces dizájnt forgalmaznak. Borsos, de nem eszelős áron: míg egy-egy ritka LEGO-készlet ára akár 400 dollárra is rúg, a CB 200 dollár körül forgalmazza a Twin Peaks, a Maffiózók, vagy Breaking Bad sorozatok rajongóinak készült „felnőtt LEGO-t”. Persze mindig akadnak hangos konzervatívok, akik felháborítónak, a gyerekekre veszélyesnek tartják a készleteiket. Trupia többször elmondta már, például a Wall Street Journalnak, hogy nem, nem kiskorúak veszik a LEGO sztriptízbárt (neccharisnyás-tangás rúdtáncosokkal), vagy a LEGO droglabort, és az is képtelenség, hogy bárki ezzel játszva tanuljon meg metamfetamint főzni.

Legnépszerűbb cikkeink