Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egyre többen követelik Boris Johnson távozását

Létrehozva:

Boris Johnson elleni tüntetők a Downing Streeten, január 15-én | Fotó: Rasid Necati Aslim / Anadolu Agency / AFP

Johnson körül az elmúlt napokban egymás után robbantak ki a botrányok, miután kiderült, hogy a korábbi hónapokban több házibuliszerű összejövetelt rendeztek a Downing Street-i miniszterelnöki hivatalban a koronavírus-járvány megfékezésére elrendelt szigorú korlátozások megsértésével.

A legutóbb ismertté vált hasonló ügy nyilvánosságra kerülése után a Downing Street – a brit belpolitikában szinte példátlan gesztussal – II. Erzsébet királynőtől is elnézést kért, miután a The Daily Telegraph című konzervatív brit napilap megírta, hogy tavaly április 16-án hajnalba nyúló, alkoholfogyasztással egybekötött búcsúbulit tartottak a miniszterelnöki hivatalban.

A bulit a királynő férje, Fülöp edinburghi herceg halála utáni nemzeti gyász idején, ráadásul ugyancsak az akkoriban még érvényben volt távolságtartási előírások megsértésével tartották.
A The Sunday Times című, konzervatív vasárnapi brit lap értesülése szerint a Konzervatív Párt alsóházi frakciójának 35 tagja kezdeményezte eddig hivatalosan a kormányfő elleni bizalmi szavazást.
A Konzervatív Párt szabályzata szerint a frakciótagság minimum 15 százalékának kell kezdeményeznie a mindenkori miniszterelnökkel szembeni bizalmi szavazást ahhoz, hogy a tory frakció befolyásos 1922 Bizottsága elrendelje a voksolást. Ez a jelenlegi frakciólétszám alapján azt jelenti, hogy a bizalmi szavazáshoz 54 kezdeményező levél szükséges és az eddig összegyűlt levelek száma “veszélyesen közel jár” ehhez.

A Johnsonra nehezedő nyomást erősítik a friss támogatottsági felmérések is. A legutóbbit az Opinium közvélemény-kutató cég készítette, amiből kiderül, hogy a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt tíz százalékponttal vezet a konzervatívok előtt. A felmérésbe bevont választók 41 százaléka mondta azt, hogy a Munkáspártra szavazna egy mostani parlamenti választás esetén és csak 31 százalék voksolna a Konzervatív Pártra. Továbbá, a választók 63 százaléka tartja kívánatosnak Johnson távozását, és alig 22 százalék szeretné továbbra is őt látni a miniszterelnöki poszton.

Legnépszerűbb cikkeink