Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Hószobor lett Eddie, a Sas

Létrehozva:

Forrás: Justin Scott és Martin Sharp

Száz tonna hóból készült az emeletes busz nagyságú szobor, amivel két brit hószobrász, a Yorkhsire-i Justin Scott és Martin Sharp az első brit síugró olimpikon, Eddie „A Sas” Edwards emléke előtt tisztelegnek.

Egyben remélik, hogy múzsájukhoz hasonlóan ők nem végeznek utolsó helyen a tiroli Alpokban rendezett hószobrász versenyen. 

Eddie „A Sas” az 1988-as, Calgary-i téli olimpián képviselte Nagy Britanniát a síugrás két számában, de utolsó helyen végzett normálsáncon és nagysáncon is, miután hazájában nincsenek havasok, ahol felkészülhetett volna az olimpiára, emellett 9-10 kilóval nehezebb volt a többi versenyzőnél, ráadásul olyan vastag szemüveget viselt, mint a szódásszifon alja. Még saját felszerelése se volt, edzője síbakancsát használta, hat pár zoknival kitömve. Edzője, az amerikai Chuck Berghorn később a Daily Mailnek azt mondta, még ő maga se értette, hogyan élte túl Edwards az ugrásait. Az esélytelenségét elfogadni nem akaró sportoló ugyan az ötkarikás játékokon nem hozott dicsőséget hazájának – legnagyobb ugrása is 23 méterrel volt rövidebb az utolsó előtti helyezetténél -, ő lett minden idők legsikeresebb, rekordtartó brit síugrója, közben nemzeti hősként kezdték tisztelni. Történetéből – akárcsak a jamaicai bobcsapatéból – film is készült, Hugh Jackman és Taron Egerton főszereplésével. 

A hószobor ugrás közben ábrázolja őt, az alkotók pedig abban is folytatják hagyományát, hogy nekik se volt hol gyakorolniuk a versenyre. Mindössze két hólapátot vittek magukkal, míg más csapatok általában tucatnyi speciális hófaragó eszközzel készültek. Az Ischglben rendezett versenyen legalább a száz tonnányi alapanyagot nem nekik kellett összelapátolni, ezt hókotrókkal hordák össze nekik. A hobbihószobrász páros hét éve indult először a tiroli nemzetközi versenyen, ahol már Törpapa és Sir Elton John hószobrát is elkészítették, utóbbival második helyezést értek el 2019-ben. Scott képzett szobrász, bár jelenleg saját kertészetében dolgozik, Sharp viszont fitneszedző – ők ketten alkotják a versenyben az egyetlen brit csapatot. Miután tavaly a járvány miatt elmaradt a hószobor készítés, az idén a téli sportokat adták meg témának, és a páros számára egyértelmű volt, hogy az ikonikus brit sportolót fogják hóból megmintázni – mesélték a BBC-nek.

Legnépszerűbb cikkeink