Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kétszázhatvan éve született Madame Tussaud, a viaszszobrász

Létrehozva:

Marie Tussaud viaszszobra a londoni múzeumban | Fotó: Immanuel Giel / Wikipedia

A londoni Tussaud Panoptikum az a hely, ahol egyetlen nap leforgása alatt lehet szelfizni a királynővel, beszélgetni James Bonddal és kezet fogni Napóleonnal.

A gyűjtemény létrehozója és névadója, Marie Tussaud francia viaszszobrász kétszázhatvan éve, 1761. december 1-jén született. 

Madame Tussaud Strasbourgban látta meg a napvilágot Marie Grosholz néven, német zsoldoskatona apja két hónappal korábban esett el a hétéves háborúban. Egyedül maradt anyjának más választása nem lévén egy berni orvos, Philip Curtius házvezetőnője lett. A doktor, aki a korban divatos viasz-szobrászattal is foglalkozott, 1765-ben Párizsba költözött és sikeres vállalkozást indított. Megmintázta többek között Mme Du Barry, XV. Lajos király utolsó szeretőjének portréját, és nagy népszerűségre tett szert az a kiállítása, amelyen kivégzett bűnözők viaszból készült arcmását tette közszemlére.

 

Voltaire volt az első

Curtius saját lányaként nevelte Marie-t, aki tőle leste el a mesterség fogásait, és igen tehetségesnek mutatkozott. Elsőként 16 évesen Voltaire-t mintázta meg, majd elkészített többek között Rousseau és Benjamin Franklin viaszportréját is. Emlékirataiban azt állította, hogy XVI. Lajos király húgát is tanította, az ő révén lett bejáratos a királyi udvarhoz, sőt évekig Versailles-ban élt, de erre semmilyen bizonyíték nincs. Ugyancsak regénynek beillő életrajza szerint a forradalom kitörése után letartóztatták és halálra ítélték, már haját is leborotválta a hóhér, amikor Curtius és a festő Jacques-Louis David közbenjárására kegyelmet kapott. Ezután a nyaktiló áldozatainak, többek között XVI. Lajos, Marie Antoinette és Robespierre halotti maszkjait kellett megmintáznia. Curtius 1794-ben meghalt és gyűjteményét fogadott lányára hagyta, aki a következő évben férjhez ment egy Francois Tussaud nevű mérnökhöz.

Mme Tussaud a francia-brit ellenségeskedésnek időlegesen véget vető 1802-es béke után Londonban rendezett kiállítást viaszszobraiból, de a háború kiújulása miatt már nem tudott hazatérni, férjét sem látta többé. Többször is újra kellett mindent kezdenie: 1804-ben egész kollekciója elsüllyedt egy hajóval, 1831-ben a bristoli zavargások során gyújtották fel figuráit, de ő ismét elkészítette immár brit hírességekkel kiegészített gyűjteményét. Évtizedeken át járta a brit szigeteket, idővel már két fia társaságában, az egyik a selyembe és bársonyba öltöztetett figurák kezeit és lábait fából készítette, a másik pedig a pénzügyeket intézte, de anyjuk egy percig sem engedte ki az irányítást kezéből.

 

A híres panoptikum

A vándoréletbe belefáradva 1835-ben, 74 évesen állandó panoptikumot nyitott a londoni Baker Streeten. Az intézmény 1884-ben a közeli Marylebone Roadra költözött, majd 1925-ben leégett, de három évvel később újra megnyitották, de 1940-ben német bombatámadás érte. Madame Tussaud 81 évesen készítette el saját portréját, amely ma a múzeum előterében látható. A legenda szerint az eredménnyel nem volt igazán elégedett, a szobrot megpillantva döbbenten így kiáltott fel: „Én lennék ez? Milyen igaz, hogy az ember magát ismeri a legkevésbé.”

Madame Tussaud lépést tartott az eseményekkel, gyűjteményében minden új híresség megjelent. Királyokat éppúgy megmintázott, mint bűnözőket, 1846-ban nyitotta meg a „Rémségek Csarnokát”, ahol hírhedt gonosztevők, kivégzett hírességek hátborzongató képmásait lehetett megtekinteni. Az erős akaratú asszony még átvészelt egy amerikai felvásárlási kísérletet és megírta emlékiratait, mielőtt 1850. április 16-án Londonban meghalt. Alakja Dickenst is megihlette, aki Régiségbolt című regényében róla mintázta Mrs. Jarley-t.

 

Mindenki kap helyet

A Tussaud Panoptikum ma is London egyik turisztikai látványossága, ugyanakkor terjeszkedik is, ma már többek között New Yorkban, Las Vegasban, Hollywoodban, Amszterdamban, Hongkongban, Isztambulban, Prágában, Bécsben, összesen több mint 20 helyszínen létezik Mme Tussauds. A múzeum igyekszik a látogatók kedvében járni, a politikusok mellett popsztárok, filmcsillagok és sportolók viaszbábuit állítja ki. A bécsi intézményt Anne Frank viaszszobra és szobája gazdagítja, a New York-i egyik legnépszerűbb szobra Marilyn Monroe-é. A londoni panoptikumnak királyi terme van II. Erzsébettel és családjával (Harry herceg és felesége, Meghan hercegnő figuráját nemrég helyezték távolabb a többitől), de bemutatják James Bond múltját és jelenét is, mind a hat a 007-es ügynököt alakító színész viaszszobrával.

Az intézmény vonzereje abban is rejlik, hogy a rajongók közel kerülhetnek kedvenc sztárjaikhoz (legalábbis életnagyságú viaszfiguráikhoz), különösen azóta, hogy mindenkivel szabadon fotóztathatják magukat. A gyűjtemény leggyűlöltebb alakjainak listáját Adolf Hitler vezeti. A náci vezér még ma is heves indulatokat gerjeszt, 2008-ban például a frissen megnyílt berlini Tussaud második látogatója egyszerűen „lefejezte” a viaszfigurát, tiltakozva annak kiállítása ellen. A szobrot helyreállították, mert a panoptikum filozófiája szerint mindenki kiállításra kerülhet, aki befolyásolta a történelmet, függetlenül attól, hogy ezt jó vagy rossz irányba tette.

A Madame Tussaud’s 2005-ben került egy dubaji cég tulajdonába, tőlük 2007-ben az amerikai Blackstone befektetési csoport vásárolta meg, és beolvasztotta a Legoland élményparkokat is működtető Merlin Entertainments vállalatba. A Lego 2019-ben 50 százalékra növelte részesedését a Merlinben.

 

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink