Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

A hörgőket célozza az omikron

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Collanges / Image Point Fr / BSIP via AFP

Egy hongkongi egyetem vizsgálatai most azt fedezték fel, miért terjed szupersebességgel az omikron – írja a Telex egy kutatásra hivatkozva. 

Az NPR ír a kutatásról, amiben előbb szövetet vettek az emberi hörgőkből, aztán azt a szövetet megfertőzték az eredeti koronavírussal, a deltával és az omikronnal, majd megnézték, melyik milyen gyorsan terjed. 

Ezután azt látták, hogy az omikron variáns körülbelül hetvenszer gyorsabban szaporodik az emberi légúti szövetekben, mint a delta, és az omikron negyvennyolc órával a fertőzés után a deltához képest magasabb szintet ér el a szövetekben. Ez pedig arra utal, hogy az omikron gyorsabban jut be a szövetek belsejébe.

Tüdőszöveteken is így kísérleteztek, ott viszont azt látták, hogy itt a delta és a vírus eredeti változatai a fertőzőbbek, nem az omikron. Így arra jutottak, hogy az omikron inkább a hörgőkre koncentrálódik, nem a tüdőre.

A hongkongi tudósok szerint ez arra utalhat, hogy az omikron kevésbé okoz súlyos lefolyást, mint a delta, de szerintük még korai lenne ilyen következtetéseket levonni. Azt ugyanakkor hozzátették, hogy ha valaki nincs immunizálva, akkor a variáns a hörgőkből gyorsan átterjedhet a tüdőbe és más szervekbe, és ott komoly károkat okozhat.

Az egyetem eredményeit még nem vizsgálták meg más kutatók, és óvatosságra is intenek az eredményekkel kapcsolatban, hiszen csak negyvennyolc órán át figyelték meg, hogy viselkedik az omikron, és nem lehet tudni, mi történik a következő napokban.

Telex / 168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink