Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kamala Harris történelmet írt

Létrehozva:

Fotó: AFP / Mandel Ngan

Joe Biden amerikai elnök pénteken átmenetileg  – egy óra huszonöt percre – Kamala Harris alelnökre ruházta át az elnöki jogköröket, mivel az elnökön rutinjellegű vastagbéltükrözést hajtottak végre.

Az elnökön – aki szombaton ünnepelte a 79. születésnapját – a vizsgálatot a Washington melletti Bethesdában, a Walter Reed katonai kórházban hajtották végre. Mivel Joe Bidenen a beavatkozást altatásban végezték el,  ezért az alkotmány értelmében az erre az időtartamra az elnök az alelnökre ruházza a jogköröket. Biden közép-európai idő szerint 16 óra 10 perckor ruházta át, majd 17 óra 35 perc tájban beszélt Kamala Harris alelnökkel és a kabinetfőnökével. Jó hangulatban volt, és ekkor vette vissza a jogköröket – írta a Fehér Ház jelentésére hivatkozva az MTI.  

Ez legutóbb George W. Bush elnöksége idején történt meg, kétszer is: George W. Bush elnökön 2002-ben és 2007-ben ugyanezt a vizsgálatot végezték el.

Kamala Harris alelnök a saját irodájából látta el az elnöki feladatokat.  Az amerikai alkotmány 25. módosítása pontos előírásokat tartalmaz a hatalom átruházásának módjára. Ennek megfelelően Biden levelet írt a szenátus, illetve a képviselőház elnökeinek, közölve, hogy az altatás alatt nem tudja ellátni az elnöki hatásköröket, így Harrist nevezi ki ügyvivő elnöknek. A későbbiekben újabb levélben értesíti majd őket, hogy visszaveszi a hatásköreit.

Bidenen a legutóbbi teljeskörű kivizsgálást 2019 decemberében végezték, amikor az orvosok szerint a volt alelnök egészséges, erős és az elnöki feladatok ellátásához kellőképpen fitt volt.

Biden az Egyesült Államok történelmének legidősebb elnöke, és azóta folyamatos érdeklődés övezi az egészségi állapotát, amióta bejelentette, hogy indul a 2020. évi elnökválasztáson.

Az elnök az új típusú koronavírus okozta Covid-19 betegség elleni oltás mindkét adagját, és az emlékeztető oltást is megkapta.

Harris – az első nő, színesbőrű és dél-ázsiai származású alelnök – történelmet írt az Egyesült Államok ügyvivő elnökeként.

Legnépszerűbb cikkeink