Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Archív cikkek

100%-ban támogatott napelem rendszert telepíthet mindenki, aki megfelel a következő kritériumoknak (×)

Létrehozva:

A nemrégiben kihirdetett és pontosított napelemes pályázat nemcsak a szolár szakma szereplőit, de a magyar lakosságot is lázban tartja, hiszen 100%-ban vissza nem térítendő támogatást biztosít a napelemes rendszerek telepítésére. A támogatás az előzetesen megfogalmazott vélemények és kritikák alapján nem ad majd mindenkinek lehetőséget arra, hogy beruházásához vissza nem térítendő forrás szerezhessen. Nézzük, hogyan változott a pályázók köre, a pályázati csomag, valamint a finanszírozás.

Az energetikai korszerűsítés elősegítését célzó pályázat keretében a támogatás megyénként eltérő ütemben válik elérhetővé – ami Pest megyében december 27.-től indul.  A támogatásról viszont tudni kell, hogy részben uniós helyreállítási alapból valósul meg, ennek köszönhető, hogy a napelemes pályázat részvételi feltételei szigorításra szorultak. Hiszen az uniós direktívák azt irányozzák elő, hogy a támogatások csak azokat a magánszemélyeket segítsék, akik elavult fűtési rendszereket használnak, ezzel nemcsak többlet energiát fogyasztanak, de a környezetet is szennyezik.

Ezzel  a lépéssel tehát egyértelműen hangsúlyozták, hogy a elsősorban lemaradó településeket és alacsony jövedelmű tulajdonosok ingatlanjait szeretnék vissza nem térítendő forrásokhoz juttatni. A felhívás ezért az elmúlt időszakban többször változott, de a jelenleg 68 oldalas pályázati kiírás – itt érhető el -igyekszik minden, időközben napvilágot látott élethelyzetre válaszokat adni.

Amennyiben élnénk a lehetőséggel és igényelnénk a 100% támogatást, legfontosabb kritériumként meg kell felelnünk a kiírásban megszabott feltételeknek. Bár ez elsőre hosszadalmas folyamatnak tűnhet, az itt elérhető előminősítést segítő önellenőrző kérdéssor kitöltésével gyorsan megtudhatja az igénylő, hogy a feltételek alapján jogosult-e a támogatásra.

 

Módosult a jövedelemszámítás, de mi számít jövedelemnek?

A pályázati kiírás egy frissített szempontrendszer szerint vizsgálja a pályázók és a támogatottak körét. A pontosítás célja az, hogy azokat a pályázókat juttassa csak vissza nem térítendő forráshoz, akik:

  • magyarországi adóazonosítóval rendelkező, nagykorú magánszemélyek,
  • akik a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal vagy résztulajdonnal rendelkeznek,
  • és akiknek a 2020. évi személyi jövedelemadó bevallásuk szerint egy főre jutó jövedelmük 0 és 4.850.000 forint közé esik.

Változásként jelent meg a pályázat feltételrendszerében az is, hogy ha egy tulajdonos nem rendelkezik jövedelemmel, illetve valamelyik családtag nem tulajdonos a pályázatba bevont ingatlanban, vele nem osztható az összjövedelem. A kiírás ezt egy példán keresztül szemlélteti:

Az ingatlanban 3 személy rendelkezik állandó lakcímmel, közülük „A” és „B” személyek a tulajdonosok. „A” személy 2020. évi jövedelme 5.600.000 forint, „B” személy 2.000.000 forint nyugdíj mellett 2.500.000 forint egyéb jövedelemben is részesült, „C” személy jövedelme 4.000.000 forint volt. A számításnál „C” személyt nem kell figyelembe venni (mert nem tulajdonos). 5.600.000 + 2.000.000 + 2.500.000 = 10.100.000; 10.100.000 / 2 = 5.050.000 Ft, tehát nem felelnek meg a jövedelmi előírásnak.”

Tisztázták a felhívásban a nyugdíjjal rendelkezők helyzetét is, eszerint a nyugdíj az egy főre jutó bevételeket növelő tételnek minősül. A november másodikán megjelent módosítás szerint ugyanígy jövedelemnek számít a katás és a kivás vállalkozók jövedelme is, ha a vállalkozó a fejlesztendő ingatlan tulajdonosának vagy résztulajdonosának minősül. Ezzel a módosítással sajnos sokak számára elillant a lehetőség arra, hogy vissza nem fizetendő forrásokhoz jussanak.

Pontszámok alapján rangsorolnak, érdemes figyelni

A pályázatokat pontozni fogják, így külön pontok kaphatók majd a háztartásban élő kiskorúak számára, és a lakóhelyre is. De ki számít kiskorúnak? Az, aki a 2021. augusztus 30-ai állapot szerint még nem töltötte be 18. életévét. Ezt figyelembe véve:

  • ha az ingatlanban nem él gyermek, akkor 1,
  • ha egy kiskorú él a családban 2,
  • két kiskorú után 3,
  • míg ennél több gyermek esetén 4 pont adható.

Nemcsak a családban élő gyermekek száma kap majd pontokat, hanem az is, hogy az adott ingatlan hol helyezkedik el, így:

  • ha egy járás nem minősül kedvezményezettnek, 1 pontot,
  • ha kedvezményezettnek minősül, 2 pontot,
  • ha fejlesztendő régióban él a pályázó, 3 további pontot szerezhet.

Azok tehát, akik legalább három gyermeket nevelnek és fejlesztendő járásban laknak, összesen 7 pontot is összegyűjthetnek. Akik azonban gyermektelenek és fejlett régióból pályáznak, csak 2 pontot kaphatnak pályázatukra. Hogy miért fontos a pontozás? Mert túljelentkezés esetén a kapott pontszámokat csökkenő sorrendbe rendezik, és az így kialakult rangsor alapján alakítják ki a nyertes pályázók névsorát. Ezzel pedig igen nagy hátrányba kerülnek azok, akik a pontozásnál nem kaphatnak maximális pontszámokat.

Forrás: Canva

 

A kizárás is sokakat érinthet

A kiírás részletesen foglalkozik azok körével is, akik nem vehetnek részt a programban. Így többek között nem pályázhatnak azok, akik:

    • nem magánszemélyek,
    • ahol a tulajdoni lap perjegyzést vagy végrehajtási jogot tartalmaz,
    • akinek 60 napot meghaladó tartozása van,
    • aki cselekvőképtelen,
    • aki a támogatás időpontjában a kormány tagja, de közös háztartásban élő hozzátartozójuk sem nyújthat be pályázatot.
    • Fontos, hogy a pályázat azonnali elutasításával jár, ha a kész anyagot nem maga a pályázó vagy meghatalmazottja nyújtotta be.
  • A program nem ad lehetőséget azoknak, akik valamilyen okból kifolyólag (pl. a tető tájolása miatt) tetőre nem, csak talajra tudják telepíteni rendszerüket.
  • De nem igényelhető kiegészítő támogatás például a nyílászárók cseréjére, ha az ingatlan nyílászáróinak több mint fele már korszerűnek minősül.
  • Kizárják a pályázók köréből azokat is, akik már rendelkeznek megújuló forrásokkal, csak ezek kapacitását bővítenék.

Változott a pályázható műszaki tartalom is

A támogatás csak olyan családi házakra, osztatlan közös tulajdonú ingatlanokra, pl. ikerházakra kérhető, ahol az ingatlan további beavatkozás nélkül is alkalmas a napelemes rendszer fogadására: így például megfelelő a tetőszerkezete, illetve az elektromos hálózata sem igényel további fejlesztést. Míg az első tájékoztatók három műszaki tartalmat soroltak fel, mára már csak két különböző műszaki tartalom érhető el, így:

  • tetőszerkezetre telepített, saját fogyasztás kiváltását célzó napelemes rendszer telepítésére

VAGY

  • teljes rendszer telepítésére, vagyis hőszivattyúval ellátott, áramtárolóval (akkumulátorral) kiegészített napelemes rendszer, amihez a nyílászárók cseréjét is vállalják a pályázók.

Pontosan mennyi  támogatás igényelhető?

A fenti két műszaki tartalom két különböző összegből telepíthető:

  • a csak napelemből álló verzióra 2,9 millió,
  • míg az energiatárolóval, vagyis akkumulátorral kiegészített rendszerek esetében 11,3 millió forint igényelhető.

Mindkét esetben a beruházással csak a programban regisztrált vállalkozások egyikét bízhatjuk meg, a velük kötött előszerződés a pályázat egyik előfeltétele, ezért érdemes sietni az előszerződésekkel.

Az előszerződések megkötése december hatodikán indul, megyénként eltérő időpontokban, reggel nyolc helyett immár délután ötkor nyitják meg a jelentkezést. Ezért érdemes áttanulmányozni a pályázat részletes kiírását, ami régiónként tartalmazza a változó keretösszeget mind a napelemes, mind pedig a kombinált műszaki tartalom esetére.

A felhívás kitér arra is, hogy azok, akik támogatást nyernek, a támogatással együtt vállalják, hogy amint bevezetik a bruttó elszámolást, arra áttérnek. Érdemes tehát szakértői segítséget kérni, hogy vele együtt kiszámoljuk, mi éri meg jobban számunkra: egy hosszabb távon alkalmazott szaldó elszámolás támogatás nélkül vagy a jövőbeni bruttó elszámolás támogatással.

Érdemes sietnünk a beruházással

A Best-Solar Kft. vezetője, Tőkés Ernő azt tanácsolja, hogy akár belevágunk a támogatás igénylésébe, akár nem, érdemes sietnünk a napelemes rendszerünk telepítésével: „előreláthatóan lassul majd zöld beruházások lendülete, mivel az alapanyag- és a szakemberhiány miatt a következő években jelentős áremelkedéssel számolhatunk.”

Ráadásul a jövőbeni bruttó elszámolás bevezetése, és az egyre nagyobb mértékben emelkedő energiaárak is felhajtják a napelemes telepítések számát, ezért érdemes minél előbb belekezdenünk a beruházásba.

 

Kiemelt Kép: Canva.

Advertisement

Legnépszerűbb cikkeink