Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Házi tojástól sárga a lúdláb?

Létrehozva:

Egy szelet Lúdláb torta | Forrás: Wikipedia

Csak szárnyaló fantáziával tudnánk hitelesen megindokolni, hogy miért hívják lúdláb tortának a lúdláb tortát.

Sovány magyarázat, hogy a tortaszelet alakja hasonlít rá – ezt az indokot bármelyik tortára ráfoghatnánk. A legészszerűbb, ha elhisszük, hogy kitalálója és készítője, Gerbeaud Emil így képzelte el.

Hívják bárminek és nézzen ki bárhogyan, az igazi lúdláb tortának két dolog adja a lényegét: a könnyű csokoládéhab és a pikáns meggy. A névadó párizsi krémmel töltötte, és konyakos meggyel díszítette a lapos csokoládépiskótát az 1880-as években. Egyik variációjában a sok közül a lúdláb szelet sarokház szeletté lényegült át, amikor teljesen beborították frissen vert tejszínhabbal. Hogy ennek mi köze a genfi származású Gerbeaud Emil cukrászati újításaihoz, arról nem ír a szakirodalom.

Azt viszont tudjuk, hogy 1884-ben költözött Pestre cukrász és csokoládégyáros családból származó feleségével, Ramseyer Estherrel együtt, és átvették Kugler Henriktől az akkor már híres cukrászdáját. Kuglernek nem voltak utódai, és szerette volna méltó kezekbe adni szakmai örökségét. Gerbeaud Emil eleinte „Kugler Henrik utódja Gerbeaud” feliratú bonbonos dobozokba csomagolta desszertjeit, amelyek Európa-szerte hírnevet szereztek neki, de a török szultán háremének is szállított édességeket. 

Gerbeaud Emil honosította meg Magyarországon a párizsi-, vajas- és hasonló krémeket, szélesítette a cukrászda kínálatát teasüteményekkel, fagylalttal és bonbonokkal. Ő hozta a cukrászatba a diplomata pudingot, a macskanyelvet és a konyakos meggyet, és ennek egyik felhasználási formájaként a lúdláb tortát is. A legenda szerint kötelező elem volt házi tojást használni a piskótához, amitől olyan sárga lett a tészta, mint a lúd lába. 

A Gerbeaud-ház jelenlegi arculatát az 1910-1913-as átalakítások során nyerte el. Minden szintje a családhoz és a céghez kapcsolódott: az utcaszinten a cukrászda, az első szinten a Gerbeaud család lakosztálya, a másodikon a csomagoló műhely, a harmadik emeleten a kísérleti- és tanulószobák, a negyediken a Gerbeaud legjobb cukrászainak szobái kaptak helyet. Dolgozóinak nyugdíjalapot hozott létre, termékeit cégéres autókkal szállíttatta, tehetséges munkatársait külföldön taníttatta, a csokoládékészítés folyamatát pedig gépesítette. 

A párizsi krémet, a főzött csokikrémek egyikét Gerbeaud Emil bonbonok töltésére használta már az 1800-as évek végén, ő volt a névadója is. Többféle módon készítik. Klasszikusan a tejet, tejszínt, cukrot felfőzik kakaóval, majd a tűzről levéve vajjal kihabosítják. Ez a krém került a már kevés helyen kapható tátracsúcsba, de ettől volt ellenállhatatlan az eredeti Utasellátó csoki is, a feledhetetlen, színes papírcsomagolásában.

A cukrászmester az 1900-as párizsi világkiállításon zsűritagként szerepelt, egy évvel később megkapta a francia becsületrend szalagját.

 

Szikora Katalin

Legnépszerűbb cikkeink