Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Lee Sangsoo állatszobrait mintha a levegőbe rajzolták volna

Létrehozva:

Forrás: Artsansgoo / Instagram

Színes, fémből (de nem színesfémből) hajlított, minimalista szobraival ragadja meg az állatok, köztük sziámi macskák, flamingók, vagy a jávorszarvas alakját, sőt személyiségét egy koreai művész.

A szöuli Lee Sangsoo alkotásai bizonyítják, hogy nem kell élethűen lemásolni a természetet ahhoz, hogy megmutassuk egy állat szépségét, jellegzeteségeit. Mesterien hajlítja és csavarja légiesen könnyeddé súlyos fémszobrait, amikből egy kis festékszórós színezés után hibátlanul felismerhetőek a megmintázott állatok. A minimalista szobrok nem csak szimbolikájukban erősek, szinte saját egyéniségük van. Játékosságukkal, szórakoztató formájukkal pedig mindenkit elbűvölnek. 

„A festmények egy elképzelt világot teremtenek, de a szobrok valósak. Meg lehet őket tapogatni, szagolni, épp úgy léteznek, ahogy az élőlények is, számomra ezért is vonzó a térbeli alkotás” – mondta a szobrász a MyModernMet oldalnak. A 38 éves Sangsoo sokáig kereste a számára legkifejezőbb formát, miután a szöuli Hongik Egyetem szobrász szakán lediplomázott. Mindig is szeretett alkotni, kisgyerek kora óta állandóan rajzol. De minél többet tanult a művészetről, annál kevésbé élvezte az alkotást, végül csak egy fárasztó főállássá vált számára. „Akkor kaptam vissza az alkotás örömét, mikor elővettem a gyerekkori rajzaimat, és újra felfedeztem a naivan egyszerű, ártatlan és tiszta kompozíciókat, amik a mostani háromdimenziós szobraimat inspirálták” – árulta el Sangsoo, akinek szobrai tényleg olyanok, mintha a levegőbe rajzolta volna őket. 

„A vonalak és a színek fontos részei a munkáimnak. A skiccfüzetembe készített rajzaim megadják a szobrok hullámzását és az állatok alakját, a sűrűbb vonalak testesebbé, a ritkábbak légiessé teszik a formát. Ezután átültetem őket a háromdimenziós térbe úgy, hogy az eredeti dinamikájuk megmaradjon, és színekkel még egy kis ritmikát adok hozzá” – mesélte munkájáról a szobrász, aki a pár centistől a három méter magas köztéri szoborig bármilyen méretben el tudja készíteni hajlékony alkotásait, a kakastól a pudlikutyán át a zsiráfig, amiket az Instagram-oldalán végigböngészhetünk.

Legnépszerűbb cikkeink