Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kétszáz embert lecsuktak a fehérorosz hatóságok

Létrehozva:

Rohamrendőrök átkutatnak egy lakóépületet, miközben a kormány és az elnökválasztás eredménye ellen tiltakozó emberek tüntetnek Minszkben 2020. november 15-én. | Fotó: MTI/EPA

Azzal a gyanúval vettek őrizetbe kétszáz embert, hogy sértő megjegyzéseket tettek a fehérorosz állambiztonsági szolgálat egyik tisztjére, akit nemrég agyonlőttek egy minszki razzia során.

Ivan Kubrakou belügyminiszter csütörtökön azt mondta: „Egyesek megpróbálnak felhajtást csinálni ebből a halálesetből. Mostanra már mintegy kétszáz embert vettek őrizetbe, akik Telegram-csatornákon mindenféle gyalázatos dolgot írtak abban bízva, hogy senki sem bukkan rájuk, különböző felhasználónevek mögé rejtőzve arra szólították fel az embereket, hogy ragadjanak fegyvert, és menjenek ki az utcára” – írja a BelTA fehérorosz állami hírügynökség, amelyet az MTI idézett.

A belügyminiszter szerint az interneten található egyes bejegyzésekben nemcsak a biztonsági erők, hanem a más véleményen lévő állampolgárok meggyilkolására szólítanak fel. A dpa német hírügynökség szerint az őrizetbe vett személyek között van a helyi Komszomolszkaja Pravda egyik újságírója is. A Vjaszna fehérorosz jogvédő szervezet az őrizetbe vett személyek közül 73-at politikai fogolynak nyilvánított, számuk így már meghaladta a nyolcszázat az országban.

Egy múlt keddi minszki razzia során a fehérorosz ellenzéket támogató 31 éves informatikus lelőtte a KGB egyik tisztjét. Ezt követően a hatóságok végeztek vele, feleségét pedig őrizetbe vették. Az incidens részleteit homály fedi. Az informatikus ellen korábban terrorizmushoz köthető tevékenységek gyanúja miatt nyomozást indítottak. Médiaértesülések szerint a férfi a közösségi oldalakon olyan fotókat tett közzé, amelyeken az ellenzék zászlaja is szerepelt. Állítólag legálisan tartott fegyvert.

A Lukasenkához hű erők eddig is kíméletlenül léptek fel a tavaly augusztusi vitatott elnökválasztást követő tiltakozó mozgalom résztvevőivel szemben. Számos razziát tartottak olyan háztömbökben, amelyekben feltételezésük szerint ellenzéki aktivisták bujkáltak.

Legnépszerűbb cikkeink