Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Szabó Szabolcs: Németh Szilárd Csepel legnagyobb ingatlanbárója / Komjáthi Imre: Minden mozgalom egy újabb szög a NER koporsójában

Létrehozva:

Komjáthi Imre és Szabó Szabolcs | Fotó: Adrián Zoltán

A lassan közeledő előválasztási hajrában izgalmas versenyt ígér Budapest 17-es számú, csepeli választókerülete is. A 168.hu interjút készített az indulókkal.

Szabó Szabolcs: Németh Szilárd Csepel legnagyobb ingatlanbárója

A helyzet kísértetiesen hasonlít a zuglói szituációra, hiszen itt a korábban már kétszer győzött Szabó Szabolcs ellenfele az MSZP alelnöke, Komjáthi Imre lesz. Szabó Szabolcs a Momentum támogatásával méretteti meg magát.

Az MSZP jelöltje, Komjáthi Imre úgy látja, hogy a választókerület igazi baloldali körzet és mindenképpen kell egy erős baloldali figura. Szabó Szabolcs azonban már kétszer nyert a kerületben és elmondása szerint nem ilyen egyértelmű a helyzet, hiszen 2014-ben és 2018-ban egyéniben nyert, de a csepeli önkormányzati választáson mindig fideszes győzelem volt az elmúlt időszakban. „Sem Csepelre, sem Soroksárra nem húzhatjuk rá a baloldaliságot, ez inkább egy furcsán hibrid választókerület. Sokan nem hiszik el, de van jelentősége annak, hogy egyéniben polgármester-jelöltként és országgyűlési képviselőjelöltként ki indul egy-egy körzetben” – árulta el a képviselő, aki a legutóbbi önkormányzati választásokért nem tartja magát felelősnek. „A szocialisták előzetes egyeztetés nélkül, pár hónappal a választások előtt egy csepeliek számára teljesen ismeretlen embert indítottak. Többen jeleztük, hogy ez nem jó döntés. A kampányra még pénzt is költöttem. Arról nem tehetek, hogy teljesen hiteltelen volt ez az egész konstrukció” – részletezte a 2019-es választások menetét a politikus.

 

Tiszta verseny

Az is felmerült sok esetben, hogy Komjáthi Imre indítása az MSZP frappáns válasza a zuglói küzdelemre, ahol a Momentum Hadházy Ákost indította az MSZP-s Tóth Csaba ellen, de Szabó ezzel egyáltalán nem foglalkozik. „Itt most tiszta verseny zajlik, és nincs semmiféle személyi ellentét. Abszolút elismerem Komjáthi Imre munkásságát. Neki is ott a helye a parlamentben. Mi nem vesztünk össze olyan szinten, ami akadályozná a közös munkát” – jelentette ki. Ráadásul örül a most kialakult helyzetnek, mert az előválasztás végén tisztán látszik a választók akarata és a verseny jó hatású, hiszen teljesítményre ösztönzi a politikusokat.

A Momentum kicsit egyedül áll az ellenzéki összefogásban, viszont ezt nem látja egyáltalán hátránynak. „Nem parlamenti párt, így sokkal könnyebben tudnak véleményt mondani az elmúlt évekről. Nem fordulhat elő, hogy bárki számonkéri őket a korábbi szavazatuk miatt. Márpedig néhány ügyet igenis vissza lehet olvasni a pártokra. Ilyen értelemben a Momentum előnyben van. Másrészt markánsan fiatalabbak, másféle stílusú politizálást vetnek be és a szavazóik is mások. A különböző egyeztetéseken azért nem arról van szó, hogy mindenki a Momentum ellen van. Kivétel nélkül az összes párttal kötött megállapodást.”

Azt, hogy belépjen-e a pártba, nem tartja relevánsnak. Szerinte az ellenzék eredményétől függetlenül a 2022-es választások után teljesen felbolydulnak a pártok és egyfajta tömbösítésre lehet számítani, aminek már látszanak a jelei. Így egyáltalán nem számít a tagsága. 

Annak ellenére, hogy Szabó most is a körzet országgyűlési képviselője, gyakran nem tudja kiharcolni a szükséges fejlesztéseket, a beruházások nem kezdődnek el. „A Fidesz azokban a körzetekben sem enged beleszólást ellenzékieknek a helyi ügyekbe, ahol elveszítették a választást. Megvannak a felelősök és ők döntenek. Hiába vertük meg kétszer Németh Szilárdot, a mai napig minden döntés csak úgy érhet el a kormányhoz, ha ő azt jóváhagyja” – elemezte a politikus és kifejtette, hogy mindenképp szükség lesz a kormányváltásra, ha érdemi változást szeretnének elérni, mivel így a helyi felelősök egyre több mindent bekebeleznek. 

 

Bízik a győzelemben

„Németh Szilárdnak ahhoz volt esze, hogy a saját alapítványába becsatornázzon milliárdokat, hogy birkózócsarnokot építsen, ahova éppen csak a csepeli birkózókat nem engedik be. Most megszerezte a Csepel kellős közepén található Béke téri sporttelepet, valamint az evezős és a kajak-kenu telepet is, ahol az olimpiai bajnokaink készülnek fel. Az alapítványain keresztül ő lett Csepel legnagyobb ingatlanbárója. A Fidesz megmarkolja a pozíciót és a pénzt, de közben nem történik semmi” – folytatta Szabó. Emiatt is bízik a nagy arányú győzelemben, hiszen a töredék szavazatokkal sikerülhet országosan is nyerniük.

A felmérések alapján úgy tűnik, kényelmesen nyerhet Komjáthi Imrével szemben, de ettől függetlenül nem lustulnak el. Egyrészt azért, mert véleményük szerint az ellenfelük hiteles és jó politikus. Csepelen és Soroksáron is sokaknak imponál a baloldali szavazók közül, ami plusz teljesítményre ösztönzi Szabót. Viszont bízik a győzelmében, és abban meg pláne, hogy 2022-ben Németh Szilárdot harmadszor is le tudják győzni.

Bár a Csepel.info hírblogon az a vélemény terjed, hogy a körzetben az ellenzéki szavazók körében nem elég karakteres, jó politikus, csak annyit reagált, hogy a weblap Ábel Attila oldala, aki a Fideszes vezetés tagja. Szabó Szabolcs csapatával minden évben készít közvéleménykutatást az ország legjobb közvéleménykutatóival, irányított kérdések nélkül. Ennek alapján pont az ellenkezőjét tapasztalták. Ráadásul a választási eredmények is őket igazolják, hiszen a 2014-es győzelem után 2018-ban még jócskán nőtt is az eredményük Németh Szilárdhoz képest.

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

 

Komjáthy Imre: Minden mozgalom egy újabb szög a NER koporsójában

A kétszeres győztes, független Szabó Szabolcs ellen az MSZP a párt egyik elnökhelyettesét, Komjáthi Imrét indította Budapest 17-es számú választókerületében, ami Csepelt és Soroksárt foglalja magába. Az MSZP elnökhelyettese a szenvedélyes politizálásban, az érzelmi bevonódásban és a vörös pólóban látja saját erejét.

Az MSZP elnökhelyettesét egyáltalán nem riasztják el az ellenfele eddigi sikerei, szerinte neki is valós esélye van a győzelemre, úgyhogy nagy versengésre számít. „Szabolcs egy kicsit belekényelmesedett a kétszeres győzelembe. Azt mondják, az első ciklusban sokkal aktívabb, elérhetőbb volt, a másodikban már nem annyira. Ezt az utca embere hangoztatja, nem én. Egy egyéni országgyűlési képviselőnek a feladatai közé tartozik a politikai környezet ápolása” – magyarázta az optimizmusát Komjáthi.

Az interjúban előkerült, hogy Szabó korábban azt mondta, Németh Szilárd jóváhagyása szükséges minden helyi ügy megoldásához, ezért nehéz itt érdemi eredményeket elérni. Ha 2022 után is marad a jelenlegi kormány, ez nem fog változni. A politikus a rá jellemző mozgalomépítéssel orvosolná a kialakult helyzetet. Példának a Jedlik Ányos Gimnázium esetét hozta, ahol az iskola tanulói 2018 óta konténerekben tanulnak. „Lehetett volna szülőkkel, támogatókkal, politikai pártokkal együtt olyan mozgalmat építeni, mint korábban Miskolcon, miután a Földes Ferenc Gimnáziumot kétszer támadta meg a Fidesz.” Szerinte ugyanis minden egyes mozgalom, ami elindult és egy-egy újabb szög a NER koporsójában, mégha később el is halt. „Legyen szó a fekete ruhás nővérről, a kockás inges forradalomról, vagy akár az éhségmenetről” – fogalmazott.

 

Nem elég érteni, érezni is kell

A szocialista politikus korábbi szavaiból kiderült, hogy Szabó Szabolcs munkáját elismeri, de Szabó egy értelmiségi. Állítása szerint nem az íróasztal mögül kell osztani az észt egy olyan választókerületben, ami régi klasszikus munkásnegyed, ahol leginkább dolgozó és munkásemberek laknak. „A Partizán csatornáján megjelent vitánkban Szabó Szabolcs kiemelte, a parlamenti politizálásban és a szakpolitikában hisz. Persze én is, de vizsgáljuk meg, van-e ennek most terepe, értelme. Nemcsak érteni, de érezni is kell a megfogalmazott gondokat.”

Az interjúban előkerült Tóth Csaba is, akit az ellenzéki pártok többsége szintén azért támogat, mert már kétszer legyőzte a Fideszt – éppen úgy, ahogy Szabó Szabolcs legyőzte az ellenfeleit Csepelen és Soroksáron. Komjáthi erről elmondta, hogy az MSZP álláspontja végig az volt, hogy az egyszeres győzteseknél se tartsanak előválasztást. A Momentum nyomására alakult állítólag mégis így, hogy százhat körzetben tartanak házi versenyt, holott kevés az aktivista, mert sokan félnek. A döntés mindenesetre megszületett, innentől kezdve pedig kinyílt a lehetőség Csepelen is. Azt azért Komjáthi is megjegyezte, hogy az MSZP helyzetét nagyban megnehezítik Zuglóban Tóth Csaba korrupciógyanús ügyei. Bár Szabó neve, mint mondta, teljesen makulátlan, Tóth Csaba szerinte azért vele ellentétben letett valamit az asztalra. „Persze hozzáteszem, ehhez az is hozzájárul, hogy a zuglói önkormányzat szintén ellenzéki kézben van, ami jelentős segítség. Itt ez Szabolcsnak sajnos nem adatott meg. De azért az emberek ennek ellenére is azt mondják, belelustult a kétszeres győzelembe.”

Az interjúban megemlítették azt a pletykát is, miszerint az ő indítása Szabó ellen bosszú a zuglóban történtekért. „Aki engem ismer, az tudja, hogy ilyesmire nem vagyok kapható. A legfőbb értékem a hitelességem. Rólam mindenki tudja, hogy valóban az emberekért akarok tenni. Ez adja az erőmet, ezért vagyok eladható árucikk a politikában.”

Sokan azt vetítik előre, hogy az MSZP össze fog olvadni egy másik párttal, mások szerint akár meg is szűnhet. Komjáthi szerint biztosan nem fog, mert rendkívüli módon hiányzik a közéletből az a fajta szociáldemokrata gondolkodás, ami az utóbbi időben egyre jellemzőbb a pártra, de még most sem tartanak ott, ahol kellene. „Többször mondtam korábban, hogy tíz évvel ezelőtt nekem még túl rózsaszín volt az MSZP, sokkal vörösebbet szeretnék. A kapitalizmus kritikájában azért még mindig tudnék tovább menni.” Az viszont szerinte is elképzelhető, hogy a vörös és zöld fonalak egymásra találása valami nagyobb erő kialakulásához vezet majd a jövőben, hiszen ez már Nyugat-Európában is jellemző tendencia. A Momentumot nem tudja hova helyezni ideológiai téren, és szerinte Donáth Anna miniszterelnök-jelölti indításával jobban járt volna a párt. Viszont látja bennünk a potenciált és nagy szükség van rájuk a fiatalok miatt.

 

Nem vetül ide fény

Bár Komjáthi edelényi lakos, bevallása szerint az ideje nagy részét itt töltené, és leginkább a közlekedésben kell fejleszteni és el kell érni, hogy a tervek ne csak tervek maradjanak, hiszen Soroksáron sétálva sokszor úgy érzi magát, mintha egy borsodi faluban lenne. „A gerincutat minél hamarabb meg kell építeni, mert belefullad a kamionokba az autóforgalom. A HÉV felújítása és meghosszabbítása nem várhat. A Keleti pályaudvartól most ötven perc alatt lehet ide beérni, ha a Kálvin tértől járna a HÉV, ez az időtartam húsz percre rövidülne. Csepel egy sziget, de nem szeretne elszigetelve lenni. Azt érzik az emberek, hogy ide nem vetül elég fény.”

Fotó: Adrián Zoltán / 168.hu

 

Szabó Szabolcs-interjú: Lakatos János

Komjáthi Imre-interjú: Pelva Csenge

Legnépszerűbb cikkeink