Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Kábítószer-helyzet: egy lépést előbbre

Létrehozva:

Szakmai és civil szervezetek aktív részvételével alakult újjá a Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (BKEF) pénteken. Kiemelt céljuk – az eddig hiányzó – fővárosi szintű drogstratégia megalkotása.

A Budapesti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum 2019. tavaszán alakult Tarlós István és Terdik Tamás budapesti rendőrfőkapitány társelnökletével. A koronavírus-járvány idején akadozó működésű testületet új tagokkal és új struktúrában alakították újra pénteken.

Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes az ülés után elmondta, a BKEF eddig úgy működött, hogy a kerületeket két-két polgármester képviselte – két kormánypárti, illetve két ellenzéki –, az újjáalakított szervezetbe viszont valamennyi kerület delegál majd tagokat. „Budapesti szintű koordinálásra van szükség, mivel nem helyes az, ha egyes kerületek csak megpróbálják áttolni a szomszédos kerületbe a problémát” – ismertette Kerpel-Fronius.

A BKEF rövid távú céljai között szerepel a fővárosi drogstratégia megalkotása. „Évtizedes elmaradás, hogy nincs pontos és mindenre kiterjedő kutatás a fővárosi droghelyzetről. Ez pedig szükséges ahhoz, hogy pontos látleletet állítsunk fel, mert e nélkül cselekvési terveket sem lehet meghatározni. Jelenleg nincs drogstratégia országos szinten, a főváros azonban elkötelezett amellett, hogy javítson a helyzeten” – fejtette ki a részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes.

A BKEF plenáris ülésének tagjai a kerületek, a rendőrfőkapitány, a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság vezetője, a Nemzeti Népegészségügyi Központ és négy szakmai ernyőszervezet, a Magyar Addiktológiai Társaság, a Magyar Drogprevenciós és Ártalomcsökkentő Szervezetek Szövetsége a Magyar Drogterápiás Intézetek Szövetsége és az Ártalomcsökkentők Szakmai Közhasznú Egyesülete.

A plenáris ülést félévente hívják majd össze, a döntések előkészítése munkacsoportokban fog zajlani. Ilyenek az ártalomcsökkentési munkacsoport, az egészségfejlesztési és drogmegelőzési munkacsoport, a kezelési, ellátási és felépülési munkacsoport, a kínálatcsökkentési munkacsoport és a kutatási munkacsoport. Ezek munkájában az állandó tagok mellett a területen dolgozó, szakmai, civil és egyházi szervezetek is részt fognak venni, melyeket pályázaton választanak ki. Kerpel-Fronius Gábor hangsúlyozta, hogy nagyon várják a civil és egyházi szervezetek közreműködését, hogy az ő terepi tapasztaltaik is megjelenhessenek a testület munkájában.

tálos lőrinc

(Kiemelt kép: Mihádák Zoltán – MTI)

Legnépszerűbb cikkeink