Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Független jelöltként indul Csepelen a Fideszből kitett polgármester

Létrehozva:

Jövőre független polgármesterjelöltként indul el Csepelen Borbély Lénárd, akár a Fidesz helyi jelöltjével szemben is. Sajtóforrások szerint Németh Szilárd és Borbély Lénárd viszonya a rivalizálás és a helyi ügyekben kerekedő viták rontották meg.

A Fidesz vezetése Németh Szilárd országos alelnök kezdeményezésére 2022. december 6-án feloszlatta, majd újjáalakította a csepeli szervezetet, ám ennek sem Borbély Lénárd polgármester, sem Ábel Attila alpolgármester nem lett a tagja, pedig mindketten kérvényezték az újrafelvételüket – tudta meg a Szabad Európa.

A Szabad Európa informátora szerint Borbély Lénárd és Németh Szilárd között azért kezdett megromlani a viszony, mert „Németh Szilárd nem bírta elviselni, hogy már se nem polgármester, se nem képviselő Csepelen, és folyamatosan irányítani akarta Borbély Lénárdot”.

Szövetségből rivalizálás és viták

Németh Szilárd 2010-ben még szoros szövetségben állt Borbély Lénárddal, akit Csepelen alpolgármesterének is megtett. 2014-ben Borbély Lénárd polgármester lett, majd 2019-ben ismét megválasztották, Németh Szilárd azonban 2018-ban és 2022-ben is alulmaradt Szabó Szabolccsal szemben a parlamenti választásokon. A Fidesz két erős embere a személyes rivalizáláson túl helyi ügyekben is szembekerült egymással: ilyenek a Weiss Manfréd kórház újranyitása, a Csepel SC ingatlanjainak önkormányzati tulajdonjoga és sportcélokra való felhasználása, illetve a Kis-Duna part beépítése.

A Weiss Manfréd kórház a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet telephelyeként újranyitott, a Csepel SC azonban még a szocialista városvezetés alatt Jelinek Dániel ingatlanvállalkozó tulajdonába került, majd 2020-ban Németh Szilárd alapítványához, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítványhoz került. A politikus ezt úgy jelentette be, hogy a csepeliek visszakapták a „baloldal által tönkretett létesítményeiket”, Borbély Lénárd később azonban arról számolt be, hogy pont a csepelieket zárták ki a Béke téri stadionból.

A Kis-Duna parton a KIMBA 2,4 milliárd forintos állami támogatásból építtetett birkózóakadémiát; az eredeti tervekhez képest nagyobb és magasabb épület készült. A tulajdonosok a közpénzből épült létesítmény és a mellette található szabadtéri sportpálya köré pedig kordont vontak, ezt csak Borbély Lénárd nyilvános felszólítására tüntették el. Ábel Attila alpolgármester ekkor megvádolta Németh Szilárdot azzal, hogy az irreálisan magas bérleti díj miatt a létesítményt éppen a csepeli birkózók nem tudták használni – hosszú viták követően a helyi önkormányzat csak úgy tudta elfogadni a költésvetést, hgy a KIMBA 111 millió forint „jelképes összegű” támogatásban részesült.

(Kiemelt képünk: Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára és Borbély Lénárd polgármester a százötven éve, 1868. október 1-jén született néhai országgyűlési képviselő Urmánczy Nándor szobrának avatásán a csepeli Daru-dombon 2018. október 1-jén. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Legnépszerűbb cikkeink