Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Tízből hat korrupciógyanús esetben indult eljárás

Létrehozva:

A hármas metró felújított szerelvényei | Fotó: Merész Márton

Féltucat nyomozás vagy per indult eddig a fővárosi felelősségre vonás részeként. Az örökölt ügyeket vizsgáló bizottság hosszabbítana. 

Eddig hat esetben indult nyomozás vagy per a vizsgálóbizottság munkája eredményeképpen abban a tíz korrupciógyanús esetben, amelyet a Fővárosi Közgyűlés 2020. júniusi döntése alapján vizsgál az akkor létrehozott bizottság. Ezek a parkolási rendszer és a patkányirtás mellett a biodóm, a Rác fürdő, a 3-as és a 4-es metró, a Bálna, a BKV eladósítása, a Combino villamosok és az elektronikus jegyrendszer ügyeit érintik – írja a Népszava. 

2020. december 21-én feljelentést tett a Főtáv Zrt. ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt. A cégvezetés közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést. 

A rendőrség azóta is nyomoz az ügyben, Mitnyan György főigazgatót Karácsony menesztette. A Főtáv Zrt. az éves bérfizetési gyakorlat miatt is feljelentést tett Mitnyan György volt főigazgató és Gazsó György volt munkavállaló ellen. Ebben az ügyben a NAV vizsgálódik. 

A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. szintén 2021 áprilisában tett feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK azóta is nyomoz. Nagy László Albert vezérigazgató közvetlenül az Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt írta alá a két évre szóló, másfél milliárd forint értékű pernye-szerződést egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel. A cégvezetőt azonnal menesztette Karácsony.

A biodóm ügyét első körben a főváros cége, az Enviroduna vizsgálta. A Főpolgármesteri Hivatal 2020 októberében tett feljelentést hűtlen és hanyag kezelés miatt, ám a bejelentés alapján indított eljárást a Nemzeti Nyomozóiroda bűncselekmény hiányában megszüntette.

Karácsony Gergely felkérésének engedve a BKV először szintén vizsgálatot rendelt meg a Metrowagonmash által leszállított metrószerelvényekről. A négy koalíciós frakcióvezető idén márciusban tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést, de a rendőrség – bűncselekmény hiányára hivatkozva – meghökkentően gyorsan lezárta az ügyet – írja a lap.

Az elektronikus jegyrendszer (AFC-projekt) ügyében már Tarlós István is feljelentést tett 2018 decemberében hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, de az eljárás azóta sem zárult le. A BKK idén márciusban úgy döntött, hogy választott bíróság előtt indít pert a rendszer kiépítésére 27 milliárdért vállalkozó, de azt soha el nem készítő Scheidt&Bachmann ellen. Egyelőre a gazdasági szakvélemény és a kereset angol nyelvű szövege készült el.

Népszava / PH

Legnépszerűbb cikkeink