Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Afrikában bújócskázhat Balogh Sándor

Létrehozva:

Balogh Sándor, az Afrika-Magyar Egyesület vezetője beszél a Budapest-Bamako sajtótájékoztatóján Budapesten, a Hotel Intercontinentalban 2013. január 23-án | Fotó: MTI / Beliczay László

A NAV-os vesztegetéssel és más bűncselekményekkel vádolt üzletember 2019 végén szökött meg az igazságszolgáltatás elől.

Azóta is bottal ütik a nyomát, közben kezdődik a bírósági pere.

2019 májusában jött ki egy rövid hír: a Huszti úti munkahelyéről vitték el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik munkatársát, illetve elfogtak, majd letartóztattak két magánnyomozót is. Hamarosan kiderült, hogy a hír sokkal többet takar: hivatali vesztegetés elfogadása és más bűncselekmények elkövetésének gyanúja miatt a Fővárosi Nyomozó Ügyészség által elrendelt nyomozás egyik érintettje a kormánykörökben mozgó üzletember, Balogh Sándor lett, aki akkor jelentős posztot töltött be a budapesti vizes vb megrendezésére létrehozott BP2017 Kft. gazdasági igazgatójaként. Az üzletember korábban Mager Andrea közvagyonért felelős miniszter férje volt.

Baloghot az ügyészség azzal gyanúsította meg, hogy magánnyomozók segítségével adóhivatali nyilvántartásokból adatokat szerzett meg, amiket arra használt fel, hogy megtudja, vizsgálódnak-e vele és cégeivel szemben.

Emellett – mint a vádiratban is szerepel – a magánnyomozók további kapcsolataik révén a Belügyminisztérium által vezetett hatósági nyilvántartásokból, így a személyi és lakcímnyilvántartásból, az okmánynyilvántartásból, a gépjármű-nyilvántartásból és a szabálysértési nyilvántartási rendszerből is hozzájutottak adatokhoz. Mindezért Balogh Sándor 2017 márciusától 2018 januárjáig havi 2,1 millió forintot, 2018 februártól októberig havi 1,4 millió forintot, azaz összesen több mint 35 millió forintot fizetett ki a két magánnyomozónak. Az üzletembert azért is érdekelhette, hogy mit tud róla a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, illetve hogy a szervezet merre kutakodik, mert 587 millió forint adó elcsalása miatt is eljárás indult ellene. Az ügyészség Baloghon kívül még kilenc embert gyanúsított meg, és idén júniusban vádat is emelt velük szemben. Közülük három embert le is tartóztatott a rendőrség.

Balogh Sándor azonban szabadlábon védekezhetett, és úgy tűnik, ki is használta a helyzetet. Pedig az ügyészségnek jelezték, hogy el akar menni az országból a felelősségre vonás elől, és így is lett, a rendőrség által tervezett elfogása előtti napon, 2019. november 26-án megszökött, miközben hivatalosan szoros megfigyelés alatt állt. Még ha a hatóságoknak nem is jeleznek Baloghgal kapcsolatban, akkor is tartaniuk kellett volna a férfi külföldre szökésétől, mivel ismert volt, hogy rendszeresen járt Afrikába, ahol nagyon jó kapcsolatokkal és több ingatlannal rendelkezett. Balogh, másik nevén „Mr. Ghána” volt a külföldi kereskedőházak ötletgazdája, emellett a Magyar Afrika Társaság alapítója és elnöke, valamint ő szervezte meg például Seszták Miklós volt fejlesztési miniszter ugandai látogatását is 2015-ben.

168 / PH

Legnépszerűbb cikkeink