Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Előkerült az afgán elnök

Létrehozva:

Az Egyesült Arab Emírségekben tartózkodik Asraf Gáni – közölte szerdán az emírségek külügyminisztériuma. Az elnök a hétvégi, tálib hatalomátvétel előtt nem sokkal menekült el Afganisztánból. Távollétében Amrullah Száleh, afganisztán első alelnöke legitim ügyvivő elnöknek nevezte magát a Twitteren.

„Az Egyesült Arab Emírségek külügyi és nemzetközi együttműködési minisztériuma megerősítheti, hogy az Egyesült Arab Emírségek fogadta Asraf Gáni elnököt és családját humanitárius okokból” – áll a tárca közleményében. Az emírségek kormánya nem szolgált további részletekkel.

Titokban lépett le

A sajtóban korábban megjelent egyes beszámolók arról szóltak, hogy Gáni Tádzsikisztánba menekült, míg más források szerint Üzbegisztánba, ismét más források szerint pedig Ománba. Az afgán elnök vasárnap hagyta el Afganisztánt, így a tálibok még gyorsabban, ellenállás nélkül elfoglalhatták a fővárost, Kabult.

Gáni titokban hagyta el az országot, és hivatalosan nem mondott le tisztségéről. Közleménye szerint azért hagyta el Afganisztánt, hogy elkerülje a „vérontást”, mivel állítása szerint a tálibok készek voltak megtámadni a fővárost, hogy elmozdítsák őt a hatalomból.

Az Egyesült Arab Emírségek egyike volt annak a kevés országnak, amely kapcsolatokat tartott fenn a tálibokkal 1996-től 2001-ig tartó afganisztáni uralmuk idején. Az emírségek 2001-ben megszakította a kapcsolatot a radikális iszlamistákkal amiatt, mert utóbbiak megtagadták, hogy kiadják az al-Kaida nemzetközi terrorszervezet akkori vezetőjét, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások kitervelésével vádolt Oszama bin Ladent.

Amrullah Száleh nem hajol

Legitim ügyvivő elnöknek nevezte magát Afganisztán első alelnöke kedden a Twitteren. Amrulla Száleh közölte: miután Asraf Gáni elnök elhagyta az országot a tálibok hatalomátvétele miatt, jelenleg ő a kormány vezetője. Száleh arra hivatkozott, hogy az afgán alkotmány hatalmazza fel erre a tisztségre. Leszögezte, hogy semmilyen körülmények között nem hajlandó meghajolni a „tálib terroristák” akarata előtt, és hogy az Egyesült Államokkal és a NATO-val ellentétben nem csüggedtek el, hatalmas lehetőségeket látnak maguk előtt.

Száleh azt is tudatta, hogy úgy érzi, hiábavaló lenne vitába szállni Joe Biden amerikai elnökkel, aki kivonta az Egyesült Államok katonáit Afganisztánból. Az első alelnök a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy büszke az afgán hadseregre, és megígérte: a kormány mindent megtesz azért, hogy megerősítse a tálibokkal szembeni ellenállást. Az ország ezután pár nap leforgása alatt teljes egészében a tálibok ellenőrzése alá került.

mti/ph

(Kiemelt képünkön  Asraf Gáni afgán elnök. Fotó: EyePress News / EyePress via AFP)

Legnépszerűbb cikkeink