Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Robert Redford 85 éves

Létrehozva:

Ma ünnepli születésnapját az Oscar-díjas amerikai színész, rendező, producer, a Sundance Intézet és a Sundance Filmfesztivál alapítója. Utolsó filmszerepét az Úriember revolverrel című 2018-as krimivígjátékban játszotta, de tavaly még egy rövid szinkronszerepre visszatért: 28 éves, rendező unokája, Dylan Redford kedvéért egy delfinnek kölcsönözte hangját a Miamiról szóló Omniboat filmes kollázsban.  

A kaliforniai Santa Monicában született, kisgyerekként legyőzte a járványos gyermekbénulást, és olyan jól baseballozott, hogy bejutott a Colorado-i egyetemre, ahonnan tivornyái miatt kicsapták. Olajmezőkön vállalt alkalmi munkát, hogy Párizsba és Firenzébe mehessen festészetet tanulni. Bár nem lett profi baseball-játékos, a lovaglástól a teniszen át a síelésig számos sportot űz. A festészet mellett a környezetvédelem is végigkísérte életét, aktivistaként elérte, hogy Utah államában elnöki rendelettel védetté nyilvánítsanak 1,5 millió hektárnyi vadont. 

Európából New Yorkba visszatérve színjátszást tanult, Neil Simon Mezítláb a parkban című Broadway-darabja hozta meg neki a kitörést. Filmvásznon először Marlon Brando és Jane Fonda partnereként tűnt fel, 1966-ban az Az üldözőkben. Sydney Pollack rendezővel hét legendás filmet forgatott, köztük a Mezítláb a parkban nagysikerű filmváltozatát. Egyik legemlékezetesebb alakítását a Butch Cassidy és a Sundance kölyök című westernben nyújtotta, Paul Newman oldalán, utóbb erről a szerepéről nevezte el a fiatal filmeseket a világ minden pontjáról felkaroló, 1980-ban alapított Sundance Intézetet. 

Már az 1970-es évek elején a legjóképűbb férfinak kiáltották ki a magazinok, és Hollywoodban minden hősszerelmes szerepet rá osztottak: az Ilyenek voltunkban Barbra Streisanddal romantikázott, a Távol Afrikától kalandoraként Meryl Streep szívét törte össze, Tisztességtelen ajánlatot tett Demi Moore-nak, A hírek szerelmeseiben a nála 22 évvel fiatalabb Michell Pfeiffer fejét csavarta el. Emlékezetes alakításai még A Keselyű három napja CIA-elemzője, a Watergate-botrányt kirobbantó újságíró (Dustin Hoffmann oldalán) Az elnök embereiben, a lovakat szelídítő cowboy A suttogóban. A Kémjáték budapesti forgatása alatt végigjárta a Természetvédelmi Múzeumot és Brad Pittel üldögélt a Bem rakparton. Megkapta a francia Becsületrendet, Barack Obamától a Szabadság Érdemérmet, a Time magazin 2014-ben a világ száz legbefolyásosabb embere közé sorolta. Négy gyermekéből és öt unokájából többen követték a filmes pályára, köztük a tavaly 58 évesen rákban elhunyt dokumentumfilmes fia, James.

bo

(Kiemelt kép: FADEL SENNA – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink