Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Szexuális bántalmazással vádolják Bob Dylant

Létrehozva:

Egy nő polgári keresetet nyújtott be az énekes-dalszerző ellen, melyben azt állítja, a férfi több héten át szexuálisan bántalmazta őt 1965 áprilisa és májusa között. Dylan a szóvivőjén keresztül tagadta a vádakat. 

Szexuális erőszakkal vádolták meg Bob Dylant a múlt pénteken. A keresetet egy J.C. monogramú nő nyújtotta be a New York-i Felsőbb Bíróságon, azt állítva, hogy a Nobel-díjas énekes-zeneszerző több héten át szexuálisan bántalmazta 1965 áprilisa és májusa között a New York-i Chelsea szálloda apartmanjában. A nő ekkor 12 éves volt, Dylan pedig a húszas évei közepén járt.

A vád szerint az énekes előzőleg, kihasználva zenészi státuszát, összebarátkozott a felperessel, majd ezt követően többször bántalmazta szexuálisan. Mint a keresetben áll, Dylan annak érdekében, hogy csökkentse a lány gátlásait, bedrogozta, alkoholt adott neki, illetve fizikai erőszakkal fenyegette meg. A nő azt állítja, az énekes mai napig tartó érzelmi és lelki sérüléseket okozott neki. 

Dylan a szóvivőjén keresztül tagadta a vádakat. A BBC a Don’t Look Back című film és Clinton Heylin A Life in Stolen Moments című Dylan kronológia alapján azt írja, 1965-ben az énekes április végétől május 10-ig az Egyesült Királyságban turnézott, illetve egészen június elejéig az Egyesült Királyságban, Franciaországban és Portugáliában tartózkodott.

A most 68 éves vádló meghatározatlan összegű kártérítést és esküdtszéki tárgyalást kért. A keresetét pedig a New York államban érvényes elévülés idő lejárta előtt nyújtották be – írja az MTI. A helyi, 2019-es gyermekvédelmi törvény ugyanis lehetővé tette, hogy a kiskorúak ellen elkövetett bántalmazással kapcsolatos ügyekben akkor is fel lehessen lépni, ha az eset évtizedekkel korábban történt. A keresetek benyújtásának határideje augusztus 14-én járt le, a Dylan elleni dokumentumot egy nappal korábban adták be a bíróságra.

Bob Dylan a Greenwich Village-i folkzenei világból indult az 1960-as évek elején. A karrierje során világszerte több mint 125 millió albumot adott el, legismertebb dalai közé tartozik a Blowin ‘In The Wind, a Like a Rolling Stone és a The Times They Are a-Changin’. Az énekesnek pályafutása során 39 lemeze jelent meg, több Grammy-díjat nyert, 2016-ban pedig irodalmi Nobel-díjat kapott, ezzel ő lett az első dalszerző, aki elnyerte a rangos elismerést. Dylan Barack Obama korábbi elnöktől az Elnöki Szabadság-érdemrendet is megkapta 2012-ben, ami az USA legmagasabb polgári kitüntetése.

ph

(Kiemelt kép: FRED TANNEAU – AFP)

Legnépszerűbb cikkeink