Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az emberiség mentőcsónakjai

Létrehozva:

Új-Zéland, Izland és Nagy Britannia lehetnek az emberiség mentőcsónakjai a civilizáció globális összeomlása után. A kis szigeteken létrejöhetnek túlélő közösségek, amik megtermelik saját élelmüket, megvédik határaikat, fenntartják áramellátásukat és az ipar egy részét.

A civilizáció rendkívül sebezhető helyzetben van a Cambridge-i Anglia Ruskin egyetem fenntarthatósági intézetének kutatói szerint. Az energiafüggőségünk és az ezzel okozott környezeti károk, a gazdasági kiszolgáltatottságunk és a föld nyersanyagkészletének felélése elkerülhetetlenné teszik az összeomlást, amit előidézhet egy minden eddiginél nagyobb gazdasági válság, a klímaváltozás miatti környezeti katasztrófák, egy a covidnál is súlyosabb világjárvány, vagy ezek együttes bekövetkezte.

Néhány mérsékelt övi, többnyire alacsony népsűrűségű szigetország azonban képes lehet a túlélésre, és az emberiség mentőcsónakjaként funkcionálhat – vélik a tudósok. A fejlett társadalmi berendezkedésű szigetek jobban meg tudják védeni a határaikat (akár a tömeges bevándorlástól is), mint a szárazföldi országok, emellett rendelkeznek geotermikus és vízenergia-forrásokkal, valamint elegendő mezőgazdasági potenciállal, hogy a saját élelmüket megtermeljék. 

A kutatók szerint Új-Zéland a világ leginkább csapásálló országa – a Szilícium-völgy milliárdosai közül Peter Thiel, a PayPal alapítója, Steve Huffman, a Reddit ügyvezetője és sokan mások itt építettek luxusbunkereket maguknak, hogy az apokalipszist átvészeljék. 2019-ig a világ legnagyobb luxusóvóhelygyártó cége, a texasi Rising S összesen 38 földalatti villát adott itt át gazdag megrendelőknek, akik közül többen a pandémiát már itt töltötték: rajzottak a magángépek az aucklandi reptéren egy nappal az ország lezárása előtt.

A kutatók szerint Izland, Tasmánia, Írország és Nagy Britannia is alkalmas mentőcsónaknak, noha utóbbi nem jeleskedik a fenntartható energiatermelésben, és csak a szükséges élelme felét tudja megtermelni, de a britek sokkállósága páratlan, amit történelmük is bizonyít. A pandémiát tekinthetjük főpróbaként, de ha most elmulasztjuk a lehetőséget, hogy globális megoldási tervet készítsünk az emberiséget fenyegető vészhelyzetekre, a mentőcsónakon utazók fognak integetni nekünk, miközben süllyedünk. 

Bálint Orsolya

(Kiemelt kép: NIDO HUEBL – SHUTTERSTOCK)

Legnépszerűbb cikkeink