Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Pesti Hírlap korábbi újságíróját is megfigyelték az izraeli kémszoftverrel

Létrehozva:

Vasárnap bombaként robbant a hír, hogy magyar újságírókat, civileket és aktív politikusokat is megfigyeltek azzal az izraeli kémszoftverrel, amelyet gyártó cég állítása szerint kizárólag kormányoknak és állami szervezeteknek ad el. Azóta egyre több részlet derül ki a lehallgatási ügyről, miközben a kormány tagjai ellentmondásba kerülnek egymással. 

Összesen 17 szerkesztőség – köztük a Washington Post, a Guardian, a Süddeutsche Zeitung, a Die Zeit és a Le Monde – vett részt abban a több hónapos nyomozó munkában, amelynek eredményét vasárnap publikálta Magyarországon a Direkt36. A cikk szerint az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust azután kezdték el Magyarországon is használni, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozók voltak az izraeli és a magyar kormány között, az NSO pedig határozottan állítja, hogy ők csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el a szolgáltatásukat. 

Több mint 300 célpont

Amint a Magyar Narancs online kiadása észrevetette, az Al Jazeera már februárban arról írt, hogy a bangladesi hadsereg több száz mobiltelefon egyidejű megfigyelésére alkalmas izraeli berendezéseket vásárolt, a hírszerzés tisztjeit pedig Magyarországon képezték ki izraeli szakértők. Az Al Jazeera forrása szerint az izraeli hírszerzés szakértői illegálisan hívásokat hallgattak le Magyarországon, hogy a bangladesi katonai hírszerző ügynökség tisztjeinek bemutassák a berendezés hatékonyságát. 

A több mint 300 magyarországi célpont közül eddig három újságírót sikerült beazonosítani. Panyi Szabolcs és Szabó András a Direkt36 újságírói, Dercsényi Dávid – a Pesti Hírlap korábbi munkatársa – megfigyelése kezdetekor a hvg.hu-nál dolgozott. Panyi és Szabó a Direkt36-on mesélték el történetüket, volt kollégánk nekünk nyilatkozott. 

Panyi Szabolcs a megfigyelése ideje alatt a Magyarországra költöző orosz vezetésű Nemzetközi Befektetési Bankról, a Budapesten lekapcsolt két orosz fegyverkereskedőről, valamint Orbán Viktor és Benjámin Netanjahu egyre szorosabb szövetségéről írt. Szabó András telefonját kétszer törték fel. Először azután, hogy Rogán Antal luxusautó-bérléséről írt, másodszor pedig azután, hogy a DK-s Oláh Lajos kormányzati kapcsolatairól jelent meg cikke. 

Dercsényi Dávid azonban nem foglalkozott oknyomozó újságírással. Őt azután figyelték meg, hogy egy görög lap cikkével kapcsolatban kérdéseket küldött a magyar szerveknek. A cikk állítása szerint a magyar sajtóban csak Hasszán F.-ként emlegetett szír férfi tevékenységéről a görög titkosszolgálat már hónapokkal a letartóztatása előtt értesítette a magyar hatóságokat is. 

Szijjártó nem tud róla

Gémesi György gödöllői polgármestert azonban nem csak megfigyelték, hanem gyanús körülmények között be is törtek hozzá, méghozzá nem sokkal azután, hogy a kiszivárgott adatok alapján felkerült a telefonszáma a megfigyelési célpontok listájára. Gémesi az ügyét megíró Direkt36-nak azt nyilatkozta, meggyőződése, hogy a betörések célja egyrészt az volt, hogy kormánykörökből megfélemlítsék, másrészt az, hogy róla gyűjtsenek kompromittáló anyagokat. A polgármester szerint mindez összefüggésben áll azzal, hogy a Fidesztől független, főleg vidéki polgármesterekből álló jobboldali párt szervezésébe kezdett. Az Új Kezdet az LMP-vel szövetségben szerzett országgyűlési mandátumot 2018-ban. 

Szijjártó Péternek a Telex szegezte neki a kérdést, a V4 külügyminiszterek találkozója után tartott komáromi sajtótájékoztatón, hogy megvásárolta-e a magyar állam vagy bármelyik állami hatóság, szakszolgálat az NSO-tól a Pegasus nevű kémszoftvert. A külgazdasági és külügyminiszter úgy válaszolt a lapnak, hogy „erről a vélelmezett vagy állítólagos adatgyűjtésről semmilyen információval nem rendelkezem”. Mint kifejtette, az Információs Hivatal vezetőjének tájékoztatása szerint ebben az ügyben nem folytattak együttműködést sem az izraeli, sem más szolgálatokkal, a szóban forgó szoftvert nem használják, rá vonatkozó megállapodást nem kötöttek.

„Nem indokolt az ülés”

A Nemzetbiztonsági Bizottság ellenzéki tagjai, azaz Stummer János (Jobbik), Molnár Zsolt (MSZP) és Ungár Péter (LMP) kezdeményezték a bizottság rendkívüli ülésének összehívását. Pintér Sándor belügyminiszter Szél Bernadettnek az ügyet érintő kérdéseire azt válaszolta, hogy „2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak”, majd hozzátette, hogy kész megválaszolni a képviselő konkrét kérdéseit is a Nemzetbiztonsági Bizottság ülésén. Halász János, a Nemzetbiztonsági Bizottság kormánypárti alelnöke szerint azonban nem indokolt az ülés összehívása, mivel a „baloldali sajtóban megjelent hírek megalapozatlanok és pusztán a politikai hangulatkeltést szolgálják”. A kormánypárti képviselők távolmaradása – amely mellett a testület ülése döntésképtelen – azért is érdekes, mert eközben Szijjártó Péter és Varga Judit igazságügyi miniszter is úgy nyilatkozott, hogy a titkosszolgálatok működését Magyarországon az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága garantálja. 

Dercsényi Dávid – fotó: Pesti Hírlap archív

Varga Judit igazságügyi miniszter az Euronews szerint úgy nyilatkozott magyar újságíróknak Brüsszelben, hogy minden komoly államnak rendelkeznie kell komoly technikai eszközökkel, hogy el tudja látni az alkotmányos rend elleni, illetve a külső hírszerzés elleni fellépést. Mint hozzátette, a szolgálatok működtetése teljes mértékben független a politikától és „ezeket a döntéseket soha nem pártállás, vagy foglalkozás alapján, hanem az adott tevékenység alapján kell megítélnie”.

„Nem érzi az ember a kontrollt, hogy megnyugtatóan lenne az emberek megfigyelése a társadalom által ellenőrizve” – számolt be a Pesti Hírlapnak Dercsényi Dávid arról, milyen érzés megtudni, hogy megfigyelték. Mint volt kollégánk megosztotta velünk, meglepte, hogy az ő és családtagjai telefonjai is a kémszoftver célpontjává váltak. „Nekem nem voltak olyan informátoraim, akiknek a lebukásától kellett volna tartanom. Engem a személyes része bánt, hogy a volt feleségem – akivel három éve nem éltünk már együtt, csak az én nevemen volt a készülék –, és a gyerekeim is belekerültek ebbe a történetbe” – nyilatkozta a Pesti Hírlapnak volt munkatársunk. 

tl

(Kiemelt kép: Shuttertock)

Legnépszerűbb cikkeink