Connect with us
Szent István Napok

Szent István Napok

Magyarország

A BKV készen áll a villamoscserére

Létrehozva:

Lecserélné az elöregedett Ganz-csuklós villamosokat a BKV Zrt. A tervek szerint 35 alacsonypadlós, használt, utólag klímával is felszerelt frankfurti villamossal váltanák ki a Ganz-csuklós járműveket.

 

A BKV Zrt. Közleményben tudatta, hogy igazgatóságuk döntött a „Használt, alacsonypadlós villamosok beszerzése” tárgyú közbeszerzési eljárás megindításáról. Az eljárás sikeres lefolytatása után 35 alacsonypadlós, használt frankfurti villamos megvásárlásával nyílhat lehetőség az elöregedett Ganz-csuklós járművek lecserélésére és a szolgáltatás színvonalának növelésére.

A vállalat tájékoztatása szerint a BKV 620 darabos villamosállományának négyötöde meghaladta villamosoknál tervezett 30 éves élettartamot. Műszaki állapotát figyelembe véve a csaknem 50 éves átlagéletkorú 37 darabos Ganz-csuklós állomány cseréje a legsürgetőbb. Ezek a villamosok keskeny kialakításukkal – a többi budapesti villamos járműszélességéhez viszonyítva – és alacsony tömegükkel szinte bárhol tudnak közlekedni a BKV villamoshálózatán, leváltásukra ezért csak hasonló műszaki paraméterekkel rendelkező járművek megfelelők. A frankfurti villamosok hasonlóan keskeny kialakításuknak köszönhetően alkalmasak lehetnek erre a feladatra. A Ganz-csuklósoknál már jelen állapotukban is korszerűbbek, hiszen alacsonypadlós kialakításúak, életkoruk 24-28 év, tehát még legalább 15-20 évig üzemeltethetők.

A villamosok beszerzésének előkészítése már hónapok óta zajlik, ezalatt összegyűjtötték az összes releváns műszaki és üzemeltetési adatot, a járműveket pedig több alkalommal is megvizsgálták. 

A korábbi sajtóhírekkel szemben a BKV jelezte, hogy a frankfurti villamosok esetében a légkondicionáló berendezések utólagos beszerelése megvalósítható. „Ezt igazolja egyrészt a helyszíni szakértői szemle, másrészt a TW6100 típusú villamos szakembereink által nemrégiben megvalósított utólagos klimatizálásának tapasztalatai is” – tették hozzá.

Készült egy előzetes gazdaságossági számítás is, amelynek eredménye alapján a klimatizálás költségeit is figyelembe véve 10 éves futamidőre vetítve nagyságrendben hasonló költség mellett üzemeltethetők a frankfurti villamosok, mint a velük kiváltani szándékozott Ganz-csuklósok. Ugyanakkor klimatizálás nélkül több száz millió forintos nagyságrendű költségmegtakarítás is elérhető lenne ugyanezen időszak alatt a Ganz-csuklós villamosok tovább üzemeltetéséhez képest, az alacsonypadlós kivitel nyújtotta színvonalnövekedés mellett. 

A hétfői döntés értelmében – bár a teljes eladásra kínált mennyiséget lefedi a közbeszerzési eljárás – első körben csak egy prototípus járművet kívánnak beszerezni. A további villamosok megrendelése a prototípus jármű honosítási folyamatának függvénye lesz, mérlegelve a klimatizálás sikerességét, illetve a gazdaságossági szempontokat.

mti/ph

(Kiemelt kép: Pesti Hírlap archív)

Legnépszerűbb cikkeink