Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

Rengeteg koncerttel készül a Concerto Budapest

Létrehozva:

Fotó: Benkő Sándor / Concerto Budapest

A zenekar öt bérletet, négy tematikus sorozatot és hetvennél is több koncertet kínál közönségének.

Neves vendégművészekkel tér vissza a pandémia után a Concerto Budapest: a 2021/2022-es évadban többek között Christian Tetzlaff, Gidon Kremer, Hatia Buniatisvili és Kelemen Barnabás koncertezik a zenekarral, amely öt bérletet, négy tematikus sorozatot és hetvennél is több koncertet kínál közönségének.

A Zeneakadémia nagytermében olyan szólista csillagokkal találkozhat a következő évadban a Concerto Budapest közönsége, mint a világ egyik legsikeresebb hegedűművészeként is számon tartott Christian Tetzlaff, a visszajáró zongoraművész, Jevgenyij Koroljov, az idén Opus Klassik díjjal jutalmazott zongorista, Elisabeth Leonskaja, a karmesterként is aktív Thomas Zehetmair hegedűművész, Szergej Krilov hegedűművész, valamint Hatia Buniatisvili, aki ezúttal szintén zongorista testvérével, Gvanca Buniatisvilivel lép majd színpadra.

A Müpába meghirdetett koncerteken a klasszikus repertoár és a kortárs zene is helyet kapott a programban, így például Eötvös Péter Alhambra című hegedűversenyének magyarországi bemutatója és Debussy művei is hallhatók lesznek egy koncerten, Eötvös Péter vezényletével és Baráti Kristóf szólójával. Újra a karmesteri pulpitusra áll Takács-Nagy Gábor, de Muza Rubackyte, Lucas Debargues és Várdai István neve is megtalálható a vendégművészek sorában.

Tovább folytatódnak Keller András zenekarvezető és a Concerto Budapest hagyományteremtő sorozatai is. Magyarország zenei különlegességeire koncentrál a Magyar Kincsek sorozat, melyben fellép többek között Perényi Miklós, Kokas Katalin, Szűcs Máté, Bretz Gábor és Berecz Mihály, a koncerteket pedig Keller András mellett olyan neves magyar karmesterek vezénylik majd, mint Medveczky Ádám, Bogányi Tibor és Kovács János.

A sorozat keretein belül október 23-án a Magyar Kincsek Ünnepe egy egész napon át mutatja be a magyar kultúra sokszínűségét a népi hangszerektől az operetteken át egészen a nagy szimfonikus darabokig, többek között Miklósa Erika, Kelemen Barnabás és Várjon Dénes közreműködésével.

A Concerto Budapest ismét a BMC-ben rendezi meg A Hallgatás Napját, amely a kortárs zenét és a klasszikus darabokat helyezi új megvilágításba, a Hallgassunk Brahmsot! című, kétnapos, négy koncertből álló sorozat pedig a német romantikus zeneszerző munkásságát állítja középpontba.

Jövő év tavaszán ismét lesz Mozart-nap, melynek házigazdája, Takács-Nagy Gábor beavatja a közönséget Mozart zenéjébe, valamint vezényli is a zenekart.

Keller András és a Concerto Budapest 2022 májusában koncerttel tiszteleg a 75 éves Gidon Kremer előtt; a világhírű hegedűművész együttesét, a 25 éves Kremerata Balticát is magával hozza két közös produkcióra.

Az évaddal kapcsolatban megjelent közleményben a Concerto Budapest tudatta, hogy továbbra is jelen kíván lenni a vidéki koncertéletben, a Filharmóniával együttműködésben számos előadást tart több nagyvárosban. Továbbra is elérhetők a zenekar bérletei, köztük a Manó sorozat, amely a 3-10 éves korosztály számára kínál zenei kalandozásokat.

Gondoltak azokra is, akiknek nincs alkalmuk és lehetőségük jelen lenni a hangversenytermekben, ezért tovább folytatódnak a zenekar ingyenes online koncertközvetítései.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink