Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Újra hőségriadót rendeltek el

Létrehozva:

Fotó: MTI / Máthé Zoltán

Életbe lépett a hőségriadó; az országos tiszti főorvos szerda nulla órától péntek éjfélig rendelte el a forróság miatti legmagasabb, harmadfokú intézkedést.

Hőségriadót akkor rendelnek el, ha a napi középhőmérséklet legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot. Müller Cecília tiszti főorvos az intézkedésről az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait és a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakmai ajánlását figyelembe véve döntött.

Az NNK és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményben hívták fel a figyelmet, hogy a nagy melegben mindenki fogyasszon több folyadékot, lehetőség szerint vizet, kerülje a kávé, az alkohol, a magas koffein- és cukortartalmú üdítők, valamint a zsíros ételek fogyasztását, 11 és 15 óra között pedig lehetőleg senki ne tartózkodjon a tűző napon.

A hőség megterheli az egészséges szervezetet is, különösen veszélyeztetettek a kisgyermekek, az idősek, valamint a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők – hangsúlyozták, és arra is figyelmeztettek, hogy a tűző napon parkoló autóban még néhány percre se hagyja ott senki a gyermekeket és a házi kedvenceket – ha pedig bárki ilyesmit lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívó számot.

Ilyen időben ajánlatos több órán át légkondicionált, hűtött helyiségben tartózkodni. Ebben segít, hogy a légkondicionálóval felszerelt helyiségek listája megtalálható a katasztrófavédelem honlapján.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós hőség miatt országszerte első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki szerdára: tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet az ország nagyobb részén 25–26, a Dunántúlon és az Alföld nyugati felén több helyen 26, 27 Celsius fok felett alakul.

A hőség miatt Budapestre, valamint Pest, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Veszprém megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken 27 fok feletti napi középhőmérséklet várható. Az ország többi megyéjére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a hőség miatt.

Az előrejelzés szerint szerdán hajnalban 14-21 fok várható, délután 32-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet.

Szerdán már az egész országban extrém lehet az UV-B sugárzás is, ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink