Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Büntettek az olaszok

Létrehozva:

Fotó: AFP / Pool / Carl Recine

Kedd este lezajlott az Európa-bajnokság első elődöntője.

Spanyolország hiába játszott egy árnyalatnyival jobban, 1–1-es döntetlent követően tizenegyesrúgásokkal maradt alul az olaszokkal szemben.

A torna előtt talán kevesen gondolták volna, hogy éppen a római balhátvéd, Leonardo Spinazzola kiválása állíthatja nehéz helyzet elé Roberto Mancini szövetségi kapitányt – a sérüléséig élete formájában játszó futballista posztját a várakozásoknak megfelelően Emerson vette át, ezen kívül azonban nem történt változás az olasz kezdőben. A túloldalon Luis Enrique viszont váratlant húzott, nem is annyira azzal, hogy a védelembe visszakerült Pau Torres helyére Eric Garcia, hanem hogy Spanyolország klasszikus középcsatár nélkül állt fel: a sokat kritizált Alvaro Morata helyén a Ferran Torres–Olmo–Oyarzabal támadótrió tagjai váltogatták egymást.

És a taktika meg is hozta eredményét, mert bár az első öt percet megnyomta Olaszország, a folytatásban inkább a spanyolok kedve szerint alakult a meccs képe. Persze várható volt, hogy ők fogják többet birtokolni a labdát – hiszen míg a játékuk elsősorban a rövid passzokon alapul, az olaszok szívesebben vezetnek lendületből támadásokat –, de több periódusban is úgy tűnt, Mancini csapata nem önszántából enged át ennyi területet az ellenfélnek. Oyarzabal és Olmo is nagy helyzetet pocsékolt el: előbbinél a labdakezelés hibádzott, utóbbi lövését Donnarumma fogta. A túloldalon a legkomolyabb lehetőség Unai Simón szokásos hibája után alakult ki, de Immobile körülményesnek bizonyult. Az első félidő hajrájában aztán Emerson is lőtt éles szögből egy kapufát.

Kissé talán a semmiből jött az olaszok vezető gólja a 60. percben: egy kontra után Insigne indította remekül Immobilét, aki elől még sikerült elkotorni a labdát, de Chiesa lecsapott, és egy igazítás után remekül tekert a hosszúba. Spanyolország azonban, mint már többször a tornán, fel tudott állni. Oyarzabal ordító ziccerben luftot fejelt, de a csereként beálló Morata a 80. percben már nem hibázott Olmóval összehozott nagyszerű kényszerítőjük után. Sőt, az embernek az volt az érzése, hogy a fejben hagyományosan erős olasz válogatott fáradni kezd – ennek ellenére kihúzták további kapott gól nélkül a kilencven percet.

A hosszabbításban sem esett találat, bár mindkét félnek megvoltak a lehetőségei. Az utolsó percekre alábbhagyott az iram, amit korábban főleg Spanyolország diktált – a svájciak elleni büntetőpárbaj után ők például Unai Simón kapusban bízhattak. De úgy tűnik, ezen az Eb-n nem lehet kétszer egymás után tizenegyesekkel továbbjutni. Az első páros, Locatelli és – a meccs talán legjobbja, – Olmo egyaránt rontott, utána pedig már nem remegtek meg az olasz lábak, Morata viszont a negyedik körben hősből antihőssé vált. Az ő elhibázott büntetője után Jorginho higgadt maradt, így elsőként Olaszország jutott be az Európa-bajnokság döntőjébe. A tornán mutatott összesített produkciója alapján teljesen megérdemelten.

Legnépszerűbb cikkeink