Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Az elmúlt négy évtizedben több mint 50 százalékkal csökkent a férfiak spermiumszintje a nyugati országokban

Létrehozva:

Fotó: MGA / Science Photo / AFP / Mark Garlick

Shanna Swan reprodukciós epidemiológus februárban megjelent Count Down című könyvében írt a jelenségről.

A Swan által összegyűjtött adatokból az következik, hogy 2060-tól a legtöbb férfinek csökkent vagy zéró lesz a nemzőképessége – olvasható a Qubiton. 

A tudós egyes ipari alapanyagok, különösen a PVC lágyítására használt szerves vegyületek, a ftalátok és az évente több millió tonnás mennyiségben előállított adalékanyag, a biszfenol káros hatásaira rámutatva riadóztatja a közvéleményt.

A két vegyület nemcsak a spermiumszintre van hatással, fokozzák az erektilis diszfunkciót, csökkentik a termékenységet, a péniszméretet és a biológiai nemi különbségeket. Emellett a nemspecifikusnak tartott viselkedések módosulását is eredményezhetik, és Swan szerint vannak arra utaló jelek, hogy a vegyszerek nemcsak a fizikai, hanem az intellektuális fejlődésbeli különbségeket is módosítják a kislányok és kisfiúk között.

A spermiumszám csökkenése egyébként összefügghet a vetélések és az olyan fejlődési rendellenességek gyakoriságának növekedésével, mint a zsugorodott pénisz a csecsemőknél, az interszexualitás vagy a le nem szállt herék. 

Az emberi termékenységre kiható vegyszerek az állatvilágban is éreztetik hatásukat: az emberi környezetben élő kutyák körében ugyanúgy megfigyelhető a hímivarsejtek számának visszaesése. Kanadai és svéd nyérctelepeken végzett tanulmányok ugyancsak összekötötték a mezőgazdaságban és az iparban használt vegyszereket a nyércek alacsonyabb spermaszámával, valamint a körükben tapasztalható abnormális here- és péniszfejlődéssel.

Alex Ford biológus, a Portsmouthi Egyetem egyetemi tanára és Gary Hutchinson toxikológus, az Edinburgh Napier Egyetem egyetemi tanára foglalták össze Swan kutatását. Véleményük szerint egyelőre nehéz megmondani, hogy ez a trend valóban folytatódik-e, és ha igen, vajon kihal-e miatta az emberi faj. Abban viszont biztosak, hogy a mindennapi életünkben a minket körülvevő vegyületek ellen hatékonyabb szabályokra lenne szükség.

Qubit / PH

Legnépszerűbb cikkeink