Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Egy szezont kihagytak a bálnák

Létrehozva:

Fotó: MTI / AFP / Miguel Medina

Vélhetően a sarkvidéki jég olvadása miatt nem indultak éves vádorútjukra a grönlandi bálnák pár éve.

Kanadai kutatók szerint az egyik populáció a 2018-2019-as szezonban nem tette meg szokásos 6000 kilométeres körútját. A grönlandi bálna általában ősszel elhagyja a stabilan jéggel borított területeket. 

Ez a faj azon kevesek egyike, amelyek kizárólag az Északi-sarkvidéken és a szubarktikus vizekben élnek. Nagyon szűk skálán mozog az a hőmérsékleti spektrum, amelyben a grönlandi bálna jól érzi magát: általában -0,5 és +2 Celsius-fok között – írta a The Guardian online kiadása.

Jelenleg négy vándorló bálnacsapat úszik az Északi-sarkvidék térségében. Az egyik legnagyobb évente a Bering-tenger északi részéből elindul, tavasszal a Csukcs-tengeren át jut a Beaufort-tengerbe, ahol a nyár nagy részét üti el, mielőtt ősszel visszatérne a Bering-tengerbe, hogy ott töltse el a telet.

Víz alatti felvételekből származó adatok alapján a tudósok azt a következtetést vonták le, hogy ez a bálnacsoport nem tette meg szokásos körutazását 2018-2019-ben – írják a Royal Society Open Science című tudományos lapban. A tanulmány vezető szerzője, Stephen Insley, a kanadai Wildlife Conservation Society természetvédelmi szervezet munkatársa szerint egyelőre nem tudni, hogy ez egy eseti eltérés volt, vagy egy új korszak kezdete.

A szakértők szerint számos ok lehetséges a jelenség hátterében. A víz hőmérsékletének emelkedésével a ragadozók, például a kardszárnyú delfinek elszaporodása is arra ösztönözhette a grönlandi bálnákat, hogy maradjanak téli helyükön. Egy másik lehetséges tényező, hogy ezeket az állatokat akár fél méteres vastagságban is boríthatja a bálnazsír, ami miatt nagy melegben fenyegetheti őket a túlhevülés veszélye. Az is elképzelhető, hogy a magasabb hőmérséklet miatt planktontúltengés volt a területen, ezért a bálnák az energiaspórolás érdekében nem indultak vándorútra, hanem helyben maradtak táplálkozni.

Ha teljesen stabil jég alakul ki a tél során, az elindulásra kényszeríti a bálnákat, mert bár nagy, vastag koponyával rendelkeznek, mely segítségével akár egy méter vastagságú jeget is áttörhetnek, a jégnek eléggé nyitottnak kell lennie ahhoz, hogy áthatolhassanak a repedéseken a levegővételhez.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink