Connect with us
Pesti Hírlap, egy újság, sok élmény

Nagyvilág

Drónokkal támadnak a mexikói drogkartellek

Pesti Hírlap

Létrehozva:

Az állami rendőrség elitcsoportjának egyik járműve. | Fotó: AFP / Hector Guerrero

A helyi sajtó szerint kézgránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz.

Drogkartellek tagjai robbanószerrel megpakolt drónokkal támadtak rendőrökre és katonákra legalább három mexikói állam területén – közölte szerdán a mexikói védelmi minisztérium.

Luis Cresencio Sandoval védelmi tárcavezető szerint az ország egyik legkegyetlenebb és legerőszakosabb kartellje, a Jalisco Új Generáció áll a támadások hátterében. Hozzátette, hogy ilyen jellegű dróntámadásokat követtek el Jalisco, Guanajuato és Michoacán államokban.

Szerinte ez a jelenség aggodalomra ad okot, de – mint fogalmazott – a drónok hatékonysága elmarad a kartellek elvárásaitól, mert a viszonylag könnyű eszközök nem képesek elegendő robbanószert szállítani a nagyszabású pusztításhoz.

Sandoval beszámolt arról, hogy a héten a Michoacán államban található Aguililla településen két rendőr sebesült meg egy dróntámadásban. A térség ellenőrzéséért a Jalisco Új Generáció küzd a rivális Új Michoacán Család nevű bűnszervezettel, amely a Viagras, illetve Egyesült Kartellek néven is ismert.

A hatóságok korábban nem írták le pontosan a kartellek által használt szerkezeteket, de a helyi sajtó szerint kézgránátokat erősítettek a távirányítású repülőeszközökhöz, bár a közzétett felvételeken ragasztószalaggal rögzített robbanószercsomagokat lehetett látni.

Sandoval elmondta, hogy az aguilillai támadás ügyében a drónt irányító gyanúsítottat őrizetbe vették. Ugyanakkor a helyzet nyilvánvalóan kicsúszott a helyi hatóságok kezéből, mivel rendőri és katonai erősítést küldtek a településre április elején a rend helyreállítására, a bűnözők pedig lopott teherautókkal próbálták eltorlaszolni az odavezető utakat. A kartellek és helyi lakosok emellett az utakon mély árkokat is ástak, hogy távol tartsák riválisaikat, illetve a rendőrségi konvojokat. A hadseregben komoly aggodalmat keltett, hogy az aguilillai lakosok tüntetéseket szerveztek egy helyi katonai bázis mellett.

„Néhány nappal ezelőtt volt néhány incidens, amelyek során lakosok jöttek a bázishoz, és követelték a csapatok távozását” – mondta Sandoval. Egyes tisztségviselők szerint a tüntetők valójában a bűnszervezetek fizetett emberei voltak, mások viszont azt állítják, hogy mindössze nagyobb biztonságot szeretnének az úttorlaszok miatt a külvilágtól hetek óta elvágott Aguilillában.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink