Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Csiliszósz: van, aki forrón szereti

Létrehozva:

Képünk illusztráció | Fotó: Shutterstock

Ahogy korábban a „kézműves” lekvárok és mézek, az utóbbi néhány évben hódító körútjukra indultak a házi készítésű csiliszószok is.

Egyre-másra jelennek meg itthon a csilitermelők, feldolgozók, hivatásszerű csilisek és lelkes amatőrök, akiket már nem elégít ki a letűnt érát idéző piros arany, meg az erős pista.

Legalább száz aktív csilitermelő él és dolgozik hazánkban, akik egyrészt rajonganak az erős, már-már brutális ízekért, másrészt felfedezték, hogy a magyar klíma és talaj igenis ideális az egzotikus csilipaprikák termesztéséhez, későbbi feldolgozásához. Az viszont kevésbé ismert, hogy néhány kemény és bátor nő is a csilinek szenteli minden idejét, s nem is akármilyen szószokat állítanak elő, szép eredményeket elérve a nemzetközi versenyeken.

De ne rohanjunk ennyire előre! Naga Jolokia, Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Dorset Naga – Guinness-rekord erősségű csilik ezek, amelyek Scoville-értéke akár a kétmilliót is elérheti. A Scoville-skála a paprikafajták csípősségét méri, erejüket a kapszaicin nevű anyag okozza. A kapszaicin mérésére legelőször egy amerikai kémikus, Wilbur Scoville dolgozott ki eljárást, innen hát a név. Ami pedig a  csili kontra paprika dilemmát illeti: az égvilágon semmi különbség nincs a Magyarországon is kedvelt paprikafajták és az egzotikus csilinövények között, csupán más az elnevezésük. 

A paprika és a csili ugyancsak a Capsicum nemzetséghez tartozik, jellemzően a trópusokról származó, erős és csípős paprikákat nevezik csilinek. Ezzel a méregerős finomsággal nemcsak az étkünket tehetjük zamatosabbá, hanem a szépségipar is előszeretettel használja. Sokunk számára ismertek azok a csilis testápolók, amelyekkel a narancsbőrt lehet korrigálni – mivel ezek erős hőérzetet váltanak ki a bőrön, a problémás testrész feszesebbé és egyenletesebbé válik. De ugyanígy a sportolók és a kemény fizikai munkát végzők is előszeretettel alkalmaznak csilis krémet, amely remekül gyógyítja az izomfájdalmat, a húzódásokat, enyhíteni tudja a végtagfájdalmakat.

És most vissza a magyar női csilisekhez! A nagy triumvirátus Magyar Éva Rábacécényből, aki az Éva’s Chililand gazdája. Bányai Csilla Tatabányán az ismert Lumberjack Chili megalapítója, Búzásné Kata pedig a Győr melletti Nyúl községben él, ezért termékpalettáját a Nyúli „Tüzes” Chili névre keresztelte el. Kata 2015-ben esett szerelembe a csilivel, jelenleg 2000 méregerős növényt nevel a kertjében.

„Világéletemben piacoztam, és mindig panaszkodtak a vásárlók, hogy nem kapnak elég erős fűszerpaprikát. Dacból is eldöntöttem, hogy nálam lesz ilyen. A férjem 2015-ben hozott haza Olaszországból 3 csilipalántát, Morouga és Trinidad Scorpion fajtájút, amik legnagyobb szerencsénkre ki is hajtottak. Bár nulla tudásom volt a csiliről, mégis beleszerettem a  növénybe. Gyönyörű volt a virága, olyan, mint egy rózsa. Amikor pedig már a paprikák csüngtek rajta, úgy nézett ki, mint egy karácsonyfa a sok piros és sárga termésével.” Aztán viszont megtapasztalta a kemény valóságot. 

„Amikor először megkóstoltam magát a termést, egy Trinidad Scorpiont, azt hittem, meghalok, annyira erős volt. De később beleszerettem az ízükbe, ma már el se tudom nélkülük képzelni az ételeket.” 

Kata nemcsak a húsokhoz, levesekhez ajánlja a csilit, hanem csokis süteményekhez és fagylaltokhoz is. Sőt, a málna-, barack-, szilva- és eperlekvár remek kiegészítője is lehet, ugyanez igaz a gyümölcsszörpökre is, amelyek még finomabbak lesznek egy csipet csilivel.

A termesztő azt is elárulta, hogy a nők sokkal jobban bírják az erős csilit, mint a férfiak – minden bizonnyal ez a magasabb fájdalomtűrésnek köszönhető. „Milliószor előfordult már velem, hogy odajött egy pár hozzám kóstolni a piacon. Míg a tagbaszakadt férfi elvörösödött és leült a földre a fájdalomtól, addig a nő mosolyogva kért egy újabb adag kóstolót” – mesélte a gazdálkodó.

Katánál végül 2016-ban fordult komolyra a csilizés, ekkor alapította meg brandjét, a Nyúli Tüzes Chilit, amelyhez jelenleg 13 termék tartozik. A siker pedig nem maradt el, sorra nyeri a trófeákat a legnagyobb nemzetközi versenyeken. „A West Fest Fiery Food nevű versenyen az ultra hot kategóriában harmadik lettem. A Word Hot Sauce Awards-on ugyancsak az ultra hot kategóriában a Nyúl York szószom ezüstérmes lett. A Hot Pepper Awardson pedig az édes kategóriában a második helyet érte el a Lila hegy ajándéka nevű  gyümölcsszószom” – sorolja. És hogy miként egyezteti össze a hivatást a családdal a három fiúgyermeket nevelő édesanya? Hát, nehezen: különösen a digitális oktatás időszakában. „Sokszor a csilipalánták között tanulnak velem a gyerekeim. Előfordult az is, hogy a piacon három ember segítségével együtt oldottuk meg Döme fiam matekháziját. De úgy szép az élet, ha zajlik, és sokat nevethetünk közben” – meséli az örök optimista Kata.

Skultéti Judit

Legnépszerűbb cikkeink