Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

Lassan áll majd talpra az albérleti piac

Létrehozva:

Fotó: Pesti Hírlap archív

A jelenléti oktatás szüneteltetése érzékenyen hatott az albérleti piacra is.

Emellett sokan vesztették el a fővárosban a munkahelyüket, ezért hazaköltöztek vidékre. Egy darabig még az airbnb-ben érdekelt ingatlantulajdonosok sem számíthatnak a turistákra.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hivatalos adatai szerint Magyarországon jelenleg 4,4 millió lakás található, és ezek közül mindössze 260 ezret bérelnek magánszemélyek, de a piac jelentékeny szereplői az önkormányzatok is, amelyek további 46,5 ezer ingatlant adnak ki. Feltehetően az albérleti piacon a feketén kiadott lakások vannak túlsúlyban. Bár sokan úgy vélik, hogy ennek főleg adóelkerülési okai vannak, a szakértők szerint azonban ennél színesebb a kép. Jogi szempontból az albérleti piac Magyarországon európai viszonylatban mérsékeltnek mondható. Ugyanis a két szemben álló fél, a bérbeadó és bérlő semmilyen segítő szervezethez nem fordulhat kérdéseivel, nincs általános érvényű szabály a kaucióra és a szerződésekre. Még abban is bizonytalanok az érdekeltek, hogy mekkora a méltányos havi lakbér. 

 

Nyomott áron

A koronavírus-járvány kirobbanását követően gyakorlatilag egyik napról a másikra kezdtek el zuhanni az albérletárak Budapesten. A visszaesés azóta ugyan mérséklődött, a korábbi szintektől azonban még mindig jócskán elmaradnak a bérleti díjak. Gadanecz Zoltántól, a GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosától megtudtuk, hogy a járvány kitörése óta fél esztendő is eltelt, mire a lakáskiadók elfogadták, hogy kevesebb haszonra tehetnek szert. Nem engedtek a díjaikból, inkább visszatartották az ingatlanokat.

A szakember szerint legalább 3-6 hónapra van szükség ahhoz, hogy a külföldi turisták megjelenését követően újra az egy évvel ezelőtti áron lehessen albérletet kiadni. Az idegenforgalomnak ugyan közvetlen hatása nincsen az albérleti piacra, ám a korábban az airbnb-ben, vagyis a rövid távú lakásbérletben érdekelt tulajdonosok ingatlanjaikat azóta albérletként szeretnék kiadni. Gadanecz Zoltán tapasztalatai szerint Budapest belvárosban lefeleződtek az albérletek árai. Azóta történt ugyan némi emelkedés, ám még most is 20-30 százalékkal olcsóbban lehet bérelni egy lakást, mint egy esztendeje. A szakember példaként megemlítette, hogy egy olyan V. kerületi lakást, amelyért tavaly januárban akár 200 ezer forintot is el lehetett kérni havonta, most legfeljebb 150-160 ezer forintért lehet kiadni. Ez már sokkal jobb arány, mint a járvány kezdetén volt, de még most sem közelíti meg a rekordszinteket. „A sűrű fillér jobb, mint a ritka forint alapon a legtöbben inkább kiadják nyomott áron is az ingatlanjukat. Az egész nyár ráment, hogy ezt a fejekben sikerüljön rendezni, de év végére egyértelművé vált: a járvány 2021-re is át fog nyúlni és nincs esély az azonnali drasztikus áremelésre” – mondta a szakember. 

 

Turisták híján

A GDN Ingatlanhálózat alapító-tulajdonosa szót ejtett arról is, hogy a rövid távú lakáskiadók számára még nagyobb volt a bevételkiesés, de idővel ők is ráeszméltek arra, hogy turisták híján nincs és egy darabig még nem is lesz kereslet az airbnb-re. A szakember úgy véli, az albérletpiacon az árak a keresletnövekedéssel fognak visszaállni, de ez nem egy néhány napos folyamat lesz, hirtelen áremelkedéssel nem kell számolni. „Az  airbnb-sek fél-, de akár egy éves időszakra is kiadták a lakásukat, tehát sok ingatlant elnyelt a piac. Komolyabb emelkedésre akkor lehet majd számítani, ha a diákok visszatérnek a fővárosba és a külföldi vendégéjszakák száma is emelkedni fog” – fogalmazott Gadanecz. 

Szakértők úgy látják, ha a világjárvány ezt megengedi, akkor a drágulás üteme vissza fog térni a régi kerékvágásba, vagyis a megfizethetetlen albérleteknek aligha kell örökre búcsút inteni. Azt viszont ma még senki nem tudja megjósolni, hogy ez mikor következhet be.

Az airbnb-piac várható alakakulása még ennél is bizonytalanabb. Sokan vártak egy állami intézkedést, ami meg is történt, de nem úgy, ahogy arra számítottak. A kormány ugyanis az önkormányzatokra bízta a helyi jogalkotást, de ezen a téren alig történt valami.  Lényegében az ingatlanbérlés speciális formái a rendszerváltás óta gomba módra szaporodó lakásirodák és lakásrendelők. Ezeknek a bérleti díjai oly mértékben megnőttek az elmúlt bő három évtizedben, hogy már nem versenyképesek az irodaházak áraival, amelyek orvosi rendelőknek, magánklinikáknak is kiválóan alkalmasak. A home-office elszaporodása nyomán az irodaházak jelentős gondoknak néznek elébe, így aktív marketing tevékenységbe fogtak: ajánlataikkal direktben keresik meg a lakásirodák és a lakásrendelők bérlőit. 

 

Bonta Miklós 

Legnépszerűbb cikkeink