Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Nagyvilág

Biden és Putyin Lukasenkáról is beszélgetett

Létrehozva:

Fotó: White House / Adam Schultz

Navalnij és a csehországi robbantás is terítékre került.

Oroszország továbbra is válaszolni fog az Egyesült Államok szankcióira a kölcsönösség elve alapján – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője. 

Peszkov közölte, hogy a Kreml „kategorikusan nem ért egyet” a cseh kormány azon következtetéseivel, hogy az orosz szakszolgálatoknak közük volt a vrbeticei hadianyag-raktárban 2014-ben bekövetkezett robbanáshoz. Prága álláspontját egyúttal provokatívnak és barátságtalannak minősítette.

Dmirij Peszkov megerősítette Aljakszandr Lukasenka fehérorosz vezetőnek azt a kijelentését, hogy az ellene készülő merénylet téma volt Vlagyimir Putyin és Joe Biden keddi telefonbeszélgetésén. A szóvivő az állítólagos puccskísérletre vonatkozó kérdéseket a biztonsági szolgálatok hatáskörébe utalta.

Elmondta továbbá, hogy a Kreml „sehogyan sem” fogadta az amerikai fenyegetést, miszerint Oroszországnak komoly következményekkel kell szembenéznie, ha Alekszej Navalnij ellenzéki politikus meghalna a börtönben. A lehetséges következményekkel Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó fenyegette meg Moszkvát a CNN amerikai hírtelevízió vasárnapi műsorában. 

Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő a diplomaták kölcsönös kiutasítását eredményező orosz-cseh konfliktust egy olyan információs kampány eredményének mondta, amely mögött az Egyesült Államok áll. Ezzel szerinte Washington a nyugati országokban felhalmozódott problémákról próbája meg elterelni a figyelmet.

Zaharova azt is bejelentette, hogy a moszkvai cseh nagykövetség, hasonlóan az oroszországi amerikai diplomáciai képviseletekhez, többé nem alkalmazhat orosz állampolgárokat. Közölte, hogy a 18 orosz diplomata Prága általi kiutasítása 62 embert érint, köztük 28 gyereket.

A szóvivő kommentálta Jan Hamácek cseh kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter kijelentését, miszerint Moszkva nem fogja felfedni a robbantások ügyében lefolytatott nyomozás minden részletét; szerinte ez azt bizonyítja, hogy hamis állításról van szó.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink