Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Magyarország

A védettséget nem csupán az antitestek alapján lehet mérni

Létrehozva:

Fotó: Shutterstock

Fontos lenne az antitestek mellett egy úgynevezett celluláris vagyis sejtes immunválaszt is vizsgálni.

Minden országban van egy hatóság, aminek az a dolga, hogy megvizsgálja, nyomon kövesse az oltóanyagok későbbi útját, mellékhatásait és hatásosságát. „Bízom benne, hogy ilyen zajlik jelenleg nálunk is, csak nem tudunk róla” – mondta Bezzegh Attila a ma reggeli KeljfelJancsiban.

Bezzegh Attila egy olyan laboratóriumnak a vezetője, ahol az elmúlt hetekben nagyon sokan megfordulnak azok közül, akik kíváncsiak arra, hogy mennyi antitest van a szervezetükben a védőoltásokat vagy a betegséget követően. A szakértő a 168.hu-n futó Keljfeljancsi című műsorban beszélt arról, hogy egyes leletekből akkor is meg lehet mondani, hogy az illető melyik oltástípust kapta – tehát nem a gyártót, hanem a vakcina típusát –, ha csak az eredményeket nézik. A kínai vakcina kapcsán azonban ugyanolyan eredmény jön ki, mint amikor az illető átesett a betegségen. 

A pontos eredmények leszűrésére elmondása szerint fontos lenne az antitestek mellett egy úgynevezett celluláris vagyis sejtes immunválaszt is vizsgálni. Ezt azonban az országban csupán néhány helyen lehet megtenni, ám az is nagyon költséges és nem rutinszerű eljárás, így erről egyelőre le kell tennünk.

Kifejtette, hogy az immunválaszt befolyásolhatják különböző betegségek is, mint az autoimmun vagy a daganatos megbetegedések, de a terhesség is. A vakcinák hatásosságával kapcsolatban azt mondta, hogy egyelőre nincsenek hosszútávú vizsgálatok a világban, hiszen a vírus is még csak másfél éve van velünk. „Valójában repülés közben cserélünk motort jelenleg” – utalt arra, hogy a tudomány jelenlegi állása szinte napról napra változik az oltások kapcsán.

A vakcinák gyors megjelenését úgy magyarázta, hogy a legtöbb esetben pusztán „tölténycsere volt” a már korábban jól ismert vakcinatípusokban, míg az mRNS típusú vakcinák esetében egy majdnem teljesen új technológiát vetettek be.

A gyógyszerek és vakcinák megbízhatósága kapcsán a szakértő azt mondta, minden országban van egy hatóság, aminek az a dolga, hogy megvizsgálja, nyomon kövesse az oltóanyagok későbbi útját, mellékhatásait és hatásosságát. „Bízom benne, hogy ilyen zajlik jelenleg nálunk is, csak nem tudunk róla” – mondta. 

A Sinopharm vakcinával kapcsolatban azt mondta Bezzegh, hogy nagyobb számban jelentkeznek olyan emberek vizsgálatra, akik kínai vakcinát kaptak, a felmerülő ellentmondásos hírek kapcsán ugyanis sokaknak megingott a bizalma a készítményben. Itt ismét hangsúlyozta, hogy a védettséget nem csupán az antitestek alapján lehet mérni, ám, ahogy azt korábban is kifejtette, a sejtimmunitás-vizsgálat drága és jóformán elérhetetlen vizsgálat. Mint mondta, előfordult azonban már olyan, akinél – nem feltétlenül a kínai vakcina, hanem bármelyik másik oltóanyag kapcsán – a szervezet egyszerűen nem termelt antitestet, vagy az nagyon hamar eltűnt. 

Hangsúlyozta, mindenki vigyázzon magára, hiszen a második oltás után két héttel lehetünk csak biztosak abban, hogy már védettek vagyunk annyira, amennyire a gyártók azt ígérték.

168.hu

Legnépszerűbb cikkeink