Connect with us
Pesti Hírlap, sok élmény

Kiemelt hírek

A Kreml nem zárkózott el, de igent sem mondott

Létrehozva:

Fotó: Alexsey Druginyn / Sputnik / AFP

A személyes csúcstalálkozóra szerdán tett javaslatot Joe Biden amerikai elnök.

Oroszország tanulmányozni és elemezni fogja a Vlagyimir Putyin orosz és Joe Biden amerikai elnök csúcstalálkozójára vonatkozó washingtoni javaslatot – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak szerdán Moszkvában. A szóvivő szerint „egyelőre korai még ennek a találkozónak a konkrétumairól nyilatkozni”.

„A vezetők megállapodtak, hogy a témáról a továbbiakban diplomáciai csatornákon fognak tárgyalni” – tette hozzá Peszkov, aki nem kívánt válaszolni arra a kérdésre, hogy vajon Moszkva az előzetes egyeztetés során fel fogja-e vetni, hogy Biden kérjen bocsánatot, amiért egy tévéinterjúban igenlően válaszolt arra a riporteri kérdésre, hogy gyilkosnak tartja-e Putyint. Nem felelt arra sem, hogy a téma felvetődött-e egyáltalán.

Az orosz tisztségviselő tárgyilagosnak nevezte a két elnök „időben meglehetősen hosszú” tárgyalásának hangnemét. Közölte, hogy az Oroszországban elítélt ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij ügyéről a felek nem ejtettek szót.

Peszkov beszámolója szerint Moszkva tovább tanulmányozza Putyinnak a Biden által kezdeményezett, április 22-23-i klímacsúcs-videokonferencián való részvételének kérdését is. Mint mondta, az eseménnyel kapcsolatos információk csak most kezdenek érkezni az orosz félhez.

A személyes csúcstalálkozóra szerdán tett javaslatot Biden, amikor telefonon felhívta orosz partnerét. Az indítvány értelmében a két elnöknek egy harmadik országban kellene találkoznia az elkövetkező hónapokban. Finnország és Csehország szerdán kifejezte készségét az orosz-amerikai csúcs megrendezésére.

A Kreml közölte, hogy John Sullivan, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete szerdára meghívást kapott Dmitrij Usakov orosz elnöki külügyi tanácsadótól. A RIA Novosztyi hírügynökség a külügyminisztériumra hivatkozva azt írta, hogy a tárgyaláson elhangzott az a figyelmeztetés, hogy ha az amerikai fél Bidennek a kapcsolatok javítására vonatkozó kijelentése után barátságtalan lépéseket tesz szankciók formájában, akkor az orosz fél a leghatározottabb módon fog reagálni.

Peszkov, aki kijelentette, hogy a fenti találkozó nem tekinthető a csúcs előkészítése részeként, újságíróknak azt is elmondta, hogy megítélése szerint csak akkor csökkenhet a feszültség Ukrajnában, ha az ukrán hadsereg lemond a „provokatív lépésekről”. A szóvivő ugyanakkor megalapozatlannak nevezte az orosz területen végrehajtott orosz csapatmozgásokkal kapcsolatos aggályokat.

Marija Zaharova külügyi szóvivő szerdán a Vesztyi FM rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok nem követelheti Oroszországtól vagy bármely más országtól, hogy politikája kiszámítható legyen, miközben „az elmúlt 10 év alatt a világ legkiszámíthatatlanabb állama lett”. Kijelentésének alátámasztására a klímaegyezmény, az iráni atomalku, a hadászati stabilitás és a nemzetközi szervezetekben való tagság kérdésében tanúsított amerikai magatartást hozta fel példának.

Közölte, hogy Oroszország a kölcsönös előnyök elvére kívánja alapozni viszonyát az Egyesült Államokkal, de nem hagyhatja figyelmen kívül Washington oroszellenes retorikáját és lépéseit. Azzal kapcsolatban, hogy Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes kedden Oroszország „ellenségének” minősítette az Egyesült Államokat, Zaharova így fogalmazott:  „Azok a bejelentések és lépések, amelyeket hallottunk, nem hagytak számunkra más lehetőséget a helyzet leírására”.

MTI / PH

Legnépszerűbb cikkeink